Festivalul de Folclor Cheile Oltetului 2021Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, ADLPC POLOVRAGI, Primăria şi Consiliul Local Polovragi organizează Festivalul Național de folclor “Cheile Oltețului”, ediția a III-a 2021.

Festivalul are ca obiectiv principal conservarea și promovarea patrimoniului cultural tradițional românesc, reprezentând spațiul de afirmare a tinerilor interpreți și de repunere în circulație a unor piese valoroase din diferite zone etnofolclorice ale țării.

Organizat într-o zonă cunoscută pentru zestrea spirituală moștenită de generații de păstrători și purtători de folclor, festivalul organizat sub formă de concurs de interpretare este deschis tinerilor interpreți ai cântecului popular românesc din întreaga țară, cu vârsta cuprinsă între 16 și 35 ani. Specificul acestui festival concurs este repertoriul muzical exclusiv pastoral, ceea ce asigură ineditul și primatul acestui festival în contextul festivalurilor naționale de profil.

Festivalul concurs se va desfășura online și offline în perioada 17.07-19.07.2021

Juriul va desemna câștigătorii în data de 19.07.2021, în funcție de prestația live.

Cei interesați să participe vor trimite Fisa de Inscriere – Festivalul Cheile Oltetului 2021 pe adresa de mail:  andreea.epure92@gmail.com.

Condiții de participare:

Fişa va fi însoțită de un videoclip de maxim 4 minute, de calitate audio-video bună (nemișcată, audio clar, realizat în format portret) și vor fi trimise Primăriei Polovragi sau la Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj la adresa de e-mail andreea.epure92@gmail.com, până la data de 14.07.2021.

Concursul se desfășoară pe două secțiuni, soliști vocali și soliști instrumentiști. Pot participa interpreți amatori ai folclorului muzical din toate zonele etnofolclorice românești. Nu pot participa artiști consacrați sau profesioniști.

Evoluția în concurs

Concurenții trebuie să aibă pregătite cel puțin trei-cinci piese, fiind la latitudinea juriului dacă acestora li se vor solicita și altele decât cele prezentate. În acest caz concurentul va comunica prin fișa de înscriere noile piese, specificându-se tipul de acompaniament propus. Piese vor fi înregistrate în cursul lunii iulie în format video de calitate audio-video bună (nemișcată, audio clar, realizat în format portret), concurenții purtând și costumul popular specific zonei pe care o reprezintă. În urma vizualizării videoclipurilor, juriul va desemna concurenții calificați pentru a participa, în data de 19.07.2021 la Festivalul Folcloric “Cheile Oltețului”, desfășurat pe scena din Vatra Târgului a Comunei Polovragi.

Secțiunea I – soliști vocali: Fiecare concurent va prezenta două piese muzicale. Prima piesă, fără acompaniament, va fi doină, cântec doinit, baladă sau cântec epic. A doua piesă, de joc, va fi acompaniată, ambele cu specific pastoral.

Secțiunea a II-a – soliști instrumentiști: Concurenții vor interpreta două piese cu acompaniament, diferite ca mișcare, ritm și tempo.

JURIUL:

1. Juriul concursului va fi alcătuit din personalități din domeniul cercetării și interpretării folclorului românesc, precum și reprezentanți ai Consiliului Județean Gorj, ai Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj. Președintele juriului va fi doamna Mariana Anghel.
2. Ierarhizarea concurenților se va face în funcție de criteriile de evaluare: calitatea interpretării, autenticitatea repertoriului, valoarea artistică a pieselor interpretate în concurs, autenticitatea costumului popular, prezența scenică.
3. Juriul va avea și un secretar, fără drept de vot, numit din rândul echipei de proiect.

Premii acordate:

MARELE PREMIU AL FESTIVALULUI în valoare de 500 lei va fi oferit de CJCPCT GORJ

PREMIILE secțiunii SOLIȘTI VOCALI vor fi acordate de CJCPCT GORJ după cum urmează:

  • PREMIUL I- 300 lei
  • PREMIUL al II – lea 200 lei
  • PREMIUL al III- lea 100 lei

PREMIILE secțiunii SOLIȘTI INSTRUMENTIȘTI vor fi acordate de CJCPCT GORJ după cum urmează:

  • PREMIUL I- 300 lei
  • PREMIUL al II – lea 200 lei
  • PREMIUL al III- lea 100 lei

PREMIUL STELIAN FLORESCU în valoare de 300 LEI va fi acordat de CJCPCT GORJ.

Premiile vor fi acordate câștigătorilor prin cont bancar cu ordin de plată în maxim 7 zile de la finalizarea concursului.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here