Prajitura Krantz cu nuca si caramelUna dintre cele mai populare rețete din bucătăria românească. Rețeta la origine este una germană dar a fost adoptată întâi de românii din Ardeal și a ajuns să fie pregătită în toate regiunile țării. O prăjitură delicioasă și ușor de făcut, prăjitura Krantz este o idee perfectă pentru mesele.

Ingrediente necesare prăjitura Kranz:

blatcremăKrantz
  • 6 ouă medii;
  • 100 grame de nucă măcinată;
  • 80 grame de făină;
  • 125 grame de zahăr tos;
  • un praf de sare;
  • o linguriță de esență de vanilie.
  • 4 ouă mici;
  • 100 grame de zahăr;
  • 200 grame de unt cu 82% grăsime;
  • o lingură de esență de vanilie.
  • 70 grame de nucă;
  • 70 grame de zahăr tos.

Preparare blat Krantz:

Aprindem cuptorul la 180 de grade și pregătim o tavă de 30/20 cm. Tava se ung cu unt sau se poate folosi hârtie de copt. Se separa albușurile de gălbenușuri.

Albușurile se bat împreună cu un praf de sare, până când acestea stau ferme. Se adaugă jumătate din cantitatea de zahăr și batem iar până când redevin ferme și nu cad din castron dacă acesta este întors.

Separat, punem peste gălbenușuri restul de zahăr și batem până când acestea se albesc la culoare și zahărul se topește. Lăsăm mixerul deoparte și amestecăm, de data aceasta, cu ajutorul unei spatule de silicon – lingură de lemn – gălbenușurile cu albușurile, turnând treptat, pe măsura ce amestecăm gălbenușurile peste albușuri.

Amestecăm făina cernută cu nucă și le încorporăm cu mișcări ușoare, de jos în sus pentru a menține aerarea albușurilor.

Compoziția obținută se toarnă în tava pregătită înainte, nivelăm ușor cu spatula de silicon și dăm la cuptor pentru 30 de minute.

Pentru cremă Krantz:

Cât timp blatul se răcește ne apucăm de făcut crema de ouă. Batem bine ouăle cu zaharul și le gătim pe baie de aburi până când se îngroașă ca o smântână. Dacă ai termometru pentru lichide poți măsura ca temperatura să nu treacă de 65 de grade, moment în care acestea sunt gătite.

După ce compoziția de ouă a căpătat consistența unui smântâni dăm deoparte și lăsăm la răcit.

Între timp mixam foarte bine untul adus și el la temperatura camerei. Frecăm bine untul împreună cu esența de vanilie până când devine ca o cremă și adăugăm treptat crema de ouă gătite mai devreme și răcite. p.s Nu pune crema în unt dacă aceasta nu este rece!

Încorporăm bine cu untul și dăm crema la frigider pentru măcar jumătate de ora timp în care facem krantzul de nucă.

Pentru krantz de nucă:

Punem zahărul într-o crăticioară cu fund dublu și îl caramelizam. Când este topit și are culoarea chihlimbarului adăugăm nuca. Amestecăm foarte bine așa încât caramelul să se lipească de nucă.

Turnăm nuca caramelizată pe o hârtie de copt sau un vas plat de inox și lăsăm la răcit.

După ce s-a răcit măcinăm nuca folosind chopper-ul sau o zdrobim pur și simplu cu sucitorul.

Poftă bună!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here