Dansul popular românesc reprezintă una din identităţile noastre ca popor şi toate etapele vieţii au fost şi sunt însoţite de această creaţie artistică.
Din dorinţa de conservare a tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti, în perioada 17 – 23 iunie va avea loc la Cluj-Napoca Tabăra de dans tradițional românesc.
Evenimentul ce se va desfășura în Parcului Etnografic Național Romulus Vuia își propune să-i inițieze sau să-i perfecționeze pe cei care-și doresc să cunoască tainele dansului românesc.
Cursurile de dans vor avea două niveluri de predare-învățare: avansat și începător.
Cursurile pentru avansați vor străbate câteva dintre ariile etnografice mai puțin cunoscute în mediul folclorismului coreutic românesc dar și zone etnografice ale căror dansuri merită promovate și cunoscute în mod aparte: Țara Zarandului, Valea Barcăului, Depresiunea Topliței (Harghita), Valea Prahovei, Câmpia Transilvaniei.
Acompaniamentul va fi live, susținut de instrumentiști aduși de către lectorii invitați, buni cunoscători ai zonelor pe care le predau.
Dansurile predate la cursurile pentru începători vor contura zone etnografice diferite: Câmpia Romanațiului, Valea Târnavelor, Valea Prahovei, Țara Lăpușului și nu numai.
Pe baza acestor conținuturi învățate cei care participă la cursuri vor putea înțelege diferențele/asemănările dintre diferitele tipuri de dansuri și vor putea să înțeleagă mai ușor caracteristicile dansurilor din aceste zone.
Cursurile pentru copii vor avea în centrul viziunii didactice două concepte: creativitate și interactivitate.
Dansuri și muzici tradiționale, ateliere de confecționat măști și de teatru de păpuși, lecturi din basme românești și discuții pe marginea lor și altele asemenea sunt principalele ingrediente ale unui răstimp petrecut cu folos de către cei mici.
Organizatorii au pregătit 5 pachete speciale pentru 235 de cursanți, pentru mai multe informații puteți accesa pagina de facebook Etnocor Cluj-Napoca.