Festivalul Romanesc Maria Lataretu 2018La Gorj s-a împământenit tradiția ca, anual, să fie invitați la Târgu-Jiu slujitori împătimiți ai cântecului din toate zonele românești care, împreună cu specialiști de prestigiu, își amintesc de Maria Lătărețu.

Și anul acesta, în perioada 5 – 8 noiembrie 2018, Ansamblul artistic profesionist „Doina Gorjului”, Școala populară de artă Tg-Jiu, Muzeul județean Alexandru Ștefulescu-Gorj, Liga Culturală „Fiii Gorjului” București, organizează la Târgu-Jiu cea de-a XXV-a ediție a Festivalului ce poartă numele artistei Maria Lătărețu.

Și această ediție se adresează soliștilor vocali și instrumentiști neprofesioniști (neangajați într-o instituție profesionistă de spectacole).

Pot participa soliști vocali și soliști instrumentiști (băieți/fete), cu vârsta cuprinsă între 16-35 ani. Fiecare interpret se prezintă în concurs cu două piese:

  • doină, baladă, cântec doinit sau cântec epic, fără acompaniament;
  • o melodie ritmată, cu acompaniament orchestral.

Fișa de concurs, însoțită de partituri și o copie după B.I./C.I. se expediază pe adresa: Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, str. Calea Eroilor, nr. 15, cod 210135, Tg-Jiu, Gorj, e-mail cultura@traditiigorj.ro sau la Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” Târgu-Jiu, jud. Gorj, e-mail doinagorjului@yahoo.com, până la data de 1 noiembrie 2018.

Repetițiile cu orchestra se vor desfășura în fiecare zi de concurs, începând cu 6 noiembrie, ora 9:00, la sediul Ansamblului profesionist “Doina Gorjului”. Acompaniamentul orchestral, pe toată durata festivalului, va fi asigurat de orchestra Ansamblului profesionist “Doina Gorjului” din Tg-Jiu.

Spectacolele se vor desfășura în zilele de 6 și 7 noiembrie, ziua de 8 noiembrie fiind rezervată și unui spectacol omagial dedicat Marii Uniri.

Pe lângă spectacolele din Festival, vor avea loc și alte manifestări culturale, care vor marca drumul de cântec al Mariei Lătărețu, de la Bălcești la Târgu-Jiu și vor readuce în memoria gorjenilor tradiții folclorice și nestemate din lada de zestre.

În serile de 6 și 7 noiembrie după spectacole, se vor desfășura recitaluri oferite de artiști ca: Victorița Lăcătușu, Roberta Crintea, Claudia Torop, Radu Lazăr, Roxana Croitoru, Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului” și Ansamblul folcloric “Maria Lătărețu” al Școlii Populare de Artă Tg-Jiu, precum și de invitați ai acestora.