Expozitie, Atelier Oua incondeiate. Icoane editia 2019Centrul Jutețean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui, în parteneriat cu Primăria Municipiului Vaslui, Muzeul Județean “Ștefan cel Mare” Vaslui și Biblioteca Județeană “N. M. Spătarul” Vaslui organizează în perioada 19 – 21 aprilie 2019 la evenimentului dedicat Sărbătorilor Pascale, “Ouă încondeiate. Icoane”, ediția a XVI-a.

În tradiţia românească dedicată Sărbătorilor Pascale, unul din elementele centrale îl ocupă oul, care era considerat simbol al echilibrului, creației, fecundității, simbol al vieții și al reînnoirii naturii. În timp, oul roşu a devenit simbol al creaţiei şi învierii, prin exemplul Mântuitorului nostru Iisus Hristos, culoarea roşie însemnând Sângele Domnului cel curs de pe Cruce pentru noi şi pentru mântuire.

Despre obiceiul încondeierii ouălor, în diferite zone din ţara noastră întâlnim tehnici variate, fie că sunt folosite ouă fierte sau ouă golite de conţinut, ouă din lemn sau alte materiale: există ouă vopsite în relief, în zona Putnei, ouă împodobite cu mărgele, în cea mai mare parte din Bucovina, ouă încondeiate din lemn, în mare parte din Moldova, ouă confecţionate din lut şi decorate, în Harghita.

Programul evenimentului – Ouă încondeiate. Icoane:

Vineri, 19 aprilie:

  • 10:00 – 20:30 – Prezentarea și desfacerea produselor;
  • Ateliere de încondeiat ouă.

Sâmbătă, 20 aprilie:

Duminică, 21 aprilie:

  • 10:00 – 20:30 – Prezentarea și desfacerea produselor;

Vă așteptăm în Centrul Civic Vaslui.