Lada cu Zestre 2018Ampla manifestare a Centrului de Cultură şi Artă, Festivalul Lada cu Zestre, finanţată de Consiliul Judeţean Timiş, porneşte în acest an cu un nou regulament. Scopul este de a da posibilitatea tuturor localităţilor timişene să-şi pună în valoare specificul tradiţional şi potenţialul cultural – artistic, în cele cinci secţiuni ale festivalului: coregrafie, muzică, poezie dialectală – teatru popular, expoziţii – colecţii, gastronomie – precizează directorul festivalului, prof. Liliana Laichici, managerul CCAJT.

Localităţile Giarmata şi Checea, care au câştigat Marele premiu şi Premiul I la ediţia precedentă, vor participa în acest an, ca invitate.

În două mari categorii vor fi grupate celelalte localităţi:

 1. Categoria „Laureaţi”, cuprinde câştigătorii din primele zece ediţii care se vor întrece între ei în centrul zonal  Giarmata Vii, duminică, 25 martie, de la ora 14:00: Giroc, Ghiroda, Dudeştii Noi şi Deta.
 2. Categoria „Zestrea Timişului”,  este rezervată celorlalte localităţi, care, pe măsură ce vor ajunge pe primele locuri, vor trece la prima divizie.

Festivalul Lada cu Zestre este structurat pe şase centre zonale, după cum urmează:

 • Traian Vuia – sâmbătă 3 martie
 • Sânnicolaul Mare – sâmbătă, 10 martie
 • Jimbolia – duminică, 11 martie
 • Dumbrăviţa – sâmbătă, 17 martie
 • Gătaia – duminică, 18 martie
 • Buziaş – sâmbătă, 24 martie

Concursul se desfăşoară într-o singură etapă cu o jurizare unică. Pentru ediţia următoare (2019), primii trei clasaţi din categoria „Zestrea Timişului” vor fi promovaţi în categoria „Laureaţi”.

Selecție din noul regulament:

 • Nu este admisă utilizarea aceluiaşi moment coregrafic în cadrul mai multor secţiuni. De exemplu, un dans de fete sau un dans de băieţi nu se poate regăsi în cadrul unei suite de dansuri care participă la secţiunea Ansambluri folclorice.
 • Se vor acorda premii în bani. Marele premiu este de 4500 de lei, iar valoarea totală a premiilor, la cele două categorii, este de 21000 de lei.
 • Gala Festivalului „Lada cu zestre” se va desfăşura la Timişoara în 17 iunie.

Pentru detalii legate de organizarea festivalului Lada cu Zestre vă puteţi adresa la Centrul de Cultură şi Artă Timiş, tel. 0256 435158, prof. Remus Vălungan, şef Serviciu Cultură Tradiţională, tel. 0723 232336.