Spectacol Unirea este Romania la Targul MuresÎn fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române începând cu anul 1859, numită şi „Mica Unire”, aceasta a fost realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Unirea Principatelor Române a reprezentat un act de voinţă politică a celor două principate româneşti, Moldova şi Ţara Românească, precum și prima etapă în crearea statului unitar român modern.

Într-o dimineaţă, Nicolae Grigorescu îi relatează lui Alexandru Vlahuţă – „Ne vine vestea ca s-a ales Cuza domnitor în amândouă capitalele. Am lăsat tot, am pus şaua pe cal şi fuga la târg. Atunci am văzut eu ce va să zică bucuria unui popor. Cântece, jocuri, chiote în toate părţile. Îşi ieşeau oamenii în drum cu oala plină cu vin; care cum se întâlneau luau vorba de Cuza, de unire, se îmbrăţişau şi încingeau hora în mijlocul drumului. Şi era un ger de crăpau pietrele. Da’ unde mai stă cineva în casă? Am văzut bătrâni care plângeau de bucurie. ”

Miercuri, 24 ianuarie 2018 începând cu ora 17:00, Primăria Municipiului Târgu Mureş, vă invită să participați la spectacolul „Unirea este România”, prilejuit de aniversarea a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române. Participanți la eveniment sunt marii interpreți de muzică populară Sergiu Cipariu, Ionuţ Fulea, Nicolae Furdui Iancu, acompaniați de către Ansamblul Folcloric „Spice Mureşene”. La ora 18:30 în Piaţa Teatrului, mureşenii sunt invitaţi la o Horă a Unirii.

Intrarea la spectacol este liberă în limita locurilor disponibile.