Obiceiuri si superstitii de Sfintii Mihail si GavriilÎn tradiția românească, Sfinții Mihai și Gavriil sunt unii dintre cei mai importanți și mereu sunt sărbătoriți cum se cuvine.

Arhanghelul Gavriil a fost cel care a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să-I vestească minunea nașterii Mântuitorului. Tot el a fost cel care a dus vestea lui Ioachim și Anei.

Arhanghelul Mihail este mai venerat decât Gavriil. El este simbol al biruinței și al dreptății. Este de cele mai multe ori reprezentat purtând în mâini o sabie și respectiv cheile Raiului. Tot el veghează și asupra bolnavilor. În credința populară se spune că dacă veghează la capul bolnavului, acesta moare iar dacă se află la picioare, bolnavul va continua să trăiască.

În Bucovina, Arhanghelii sunt sărbătoriți ca fiind cei care-i păzesc pe oameni de la începutul vieții și pânp la sfârșit, rugându-se pentru sănătatea lor la Dumnezeu.

În folclorul românesc, Arhanghelii sunt prezenți și la Judecata de Apoi. Tot ei sunt patronii casei și cei care ard și purifică păcatele omenești.

În zonele de munte, cei doi Arhangheli sunt și patronii oilor. Ciobanii făceau o turtă mare din făină de porumb – turta arieților (arieți – berbecii despărțiți de oi). Această turtă se consideră a fi dătătoare de fertilitate. În dimineața zilei de 8 noiembrie, ciobanii o aruncau în tarla oilor. Dacă aceasta cădea cu fața în sus era motiv de bucurie și semn de vremuri bune pentru ciobani, dacă cădea cu fața în jos era semn de mare necaz și vremuri grele.

Tot în această zi sfântă se aprind lumânări și se cinstesc atât morții cât și viii. Femeile împleteau cunune și crengi cu frunze uscate și puneau în mijloc o lumânare, după care le dadeau drumul pe apă curgătoare să plece grijile și necazurile.

Ziua de 8 noiembrie se mai numeste și “Vara Arhanghelilor” și ține numai o zi.

Tradițiile populare românești sunt extrem de bogate și pline de credință și magie. Acestea sunt numai câteva exemple de datini culese din folclorul nostru.