Orez SărbescPentru ca suntem în Postul Crăciunului, am răsfoit caietul de rețete căutând o rețetă tradițională, dar și gustoasă și sățioasă pentru cei care nu mănâncă de dulce în această perioadă.

Am ales pentru astăzi rețeta de orez sârbesc. Orezul sârbesc a devenit atât de popular, încât se pregătește foarte des în bucătăriile din întreaga țară. Calitățile acestui preparat sunt gustul picant și aspectul foarte plăcut.

Ingrediente:

200 g orez
200 g ciuperci
1 ceapă
1 morcov
2 ardei grași
1 l de apă sau supă de legume
40 ml ulei
pătrunjel
cimbru
5-6 roșii mari
sare și piper după gust

Mod de preparare:

Se curăță ceapa, ardeii grași și crenguțele de pătrunjel. Spală-le și toacă-le astfel: ceapa – solzișori, ar­deii grași, morcovii și ciupercile – în cuburi, iar pătrunjelul – fin, opărește roșiile ca să le poți decoji mai ușor, apoi toacă-le.

Toate aceste legume se pun în tigaie, la foc molcom, amestecând încontinuu, sa nu se lipească. După ce se călesc legumele într-o tigaie, se adaugă orezul, se acoperă cu apă și se lasă să fiarbă.

Se condimentează cu sare, piper, boia de ardei, cimbru, apoi se pun roșiile tocate mărunt și usturoi presat. Se mai toarnă apă, dacă este necesar. Se servește alături de un pahar cu șliboviță (băutură alcoolică distilată făcută din prune, similară cu țuica).

Poftă bună!