Reteta de Miel umplutVă prezentăm una dintre cele mai gustoase mâncăruri din Maramureș, zonă faimoasă pentru preparatele elaborate dar extrem de savuroase. Mielul umplut este perfect pentru masa festivă de Paști sau în orice alta ocazie. Vinul roșu merge perfect cu acest preparat. Vă invităm să încercați această rețetă de miel umplut și să o savurați.

Ingrediente:

  • o jumătate de miel;
  • un kilogram de măruntaie de miel;
  • 300 grame de slănină;
  • 15 căţei de usturoi;
  • o franzelă înmuiată în lapte;
  • două cepe uscate;
  • o lingură de vegeta;
  • doua legături de pătrunjel;
  • doua legături de mărar;
  • patru legături de ceapă verde;
  • patru legături de usturoi verde;
  • două linguri de untură;
  • 20 ouă (14 crude şi 6 fierte, tari);
  • sare și piper după gust.

Se spală bine jumătatae de miel şi se ţine la zvântat o oră.

În acest timp se fierb măruntaiele şi, după ce se răcesc, se dau prin maşina de tocat. La măruntaiele tocate se adaugă ceapa verde, pătrunjelul, mărarul şi usturoiul verde, tocate fin, pâinea înmuiată şi stoarsă, vegeta, sare şi piper, după gust.

Se amestecă bine această compoziţie cu cele 14 ouă crude. După ce compoziţia s-a omogenizat bine, se pot adăuga şi ouale fierte, tăiate în cubuleţe, fără a amesteca prea tare pentru a nu le sfărâma.

În acest “buzunar” se bagă compoziţia preparată anterior. Se coase partea pe unde a fost introdusă umplutura. Se aşeaza într-o tavă mai mare jumătatea de miel. Spata şi pulpa se împănează cu slănină şi usturoi. Înainte de a se băga la cuptor, se unge toată carnea cu untură şi se condimentează. În tavă se pun şi două căni de apă. Mielul trebuie să stea la cuptor cel puţin 60 de minute. Din când în când, se stropeşte peste tot cu zeama care se scurge în tavă. Se coace la foc potrivit.

Mielul umplut se serveşte rece sau cald, cu hrean ras, amestecat cu smântână.

Poftă bună!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here