Reteta de post - Mancare de stevieMănăstirea Dervent se află în satul Galita din județul Constanța. Acolo călugării sunt vestiți pentru bucatele alese pe care le pregătesc chiar și în perioada Postului. Una dintre mâncărurile tradiționale din această zonă este mâncarea de ștevie. Aceasta se pregătește foarte ușor și poate fi servită fie pe post de fel principal fie ca și garnitură în perioadele în care nu este post.

Ingrediente:

  • 5-6 mâini de ştevie,
  • 6 căţei de usturoi,
  • 2 cepe potrivite,
  • 1 lingură de mărar verde tocat,
  • 250 ml untdelemn,
  • 1 lingură făină,
  • sare, piper după gust.

Preparare:

Ştevia se spală şi se pune la fiert în apă clocotită, cu sare. Se lasă 10 – 15 minute şi se reţine o cană din zeama în care a fiert. Ceapa se taie mărunt, usturoiul se zdrobeşte şi se călesc amândouă într-o cratiţă cu untdelemn încins. Se adaugă făina şi zeama în care a fiert ştevia. Ştevia se toacă mărunt şi se adaugă peste ceapă. Se lasă până se încorporează bine, iar la sfârşit, gustul se potriveşte cu sare şi piper.

Mâncarea de ştevie se poate servi cu pilaf de orez sau cartofi natur.

Poftă bună!