Cămara lui Păstorel este un concurs de prezentare a conservelor tradiţionale moldoveneşti ajuns la cea de-a IV-a ediție în acest an.
Organizat de Biblioteca Judeţeană Gheorghe Asachi din Iași, şi inclus în agenda Festivalului Teodorenii ediţia 2018, evenimentul are două secțiuni: dulce și sărat.
Sunt şi câteva condiţii ce trebuie respectate pentru participarea la această competiţie.
Toate produsele trebuie să folosească în fabricare materii prime din zona Moldovei.
Aditivii alimentari sunt interzişi, iar produsele trebuie realizate după un procedeu tehnologic tradiţional.
Fiecare produs este prezentat cu o fişă în care apar ingredientele folosite. Reţele vechi sunt subliniate în categorisire, iar participarea e gratuită.
Degustarea și jurizarea vor avea loc sâmbătă, 8 decembrie 2018, începând cu ora 10:00, la Restaurant Eden.
La prima secțiune vor fi gustate gemurile, dulceţurile, compoturi şi siropuri, iar la a doua găsiţi zacusca, tocanele, bulionul, dar şi faimoasele murături moldovenești.
Juriul este condus de Marius Cristian şi vor fi punctate extra creativitatea, calitatea şi impresia generală.
Contează aspectul, gustul, combinaţiile, dar şi denumirea. Premiile sunt acordate de sponsori şi constă în ustensile de bucătărie, dar şi premii surpriză.
Înscrierile se pot face până pe 3 decembrie 2018.
Fiecare concurent se poate înscrie cu maximum un produs pentru fiecare secțiune.
Participarea se va face pe baza permisului de acces la bibliotecă valabil.