Aurelia Fătu-Raduţu s-a născut in 12 iunie 1929, în comuna Vasiova (Bocşa), județul Caraș-Severin.

A început să cânte de la 6 ani, iar primii profesori de muzică i-au fost Ion Românu și Miron Șoarec.

A urmat școala primară din Bocşa Montană, apoi Liceul de Fete din Resiţa, și la 21 de ani, în 1950, Aurelia Fătu-Raduţ a intrat la Conservatorul din București. Poetul Nicolae Sârbu o descrie pe solistă: „Era o femeie frumoasă, cu o ținută statuară, cu păr negru și ochi căprui, tipul bănățencei, iradiind în jur siguranță și bună dispoziție”.

Începând cu 1953, Aurelia Fătu-Răduțu a debutat în spectacolele Teatrului „Constantin Tănase” din București, a cântat în Orchestra Radiodifuziunii Române, Rapsodia Română, “Ciocârlia” din Bucureşti, fiind prietenă cu solista Angela Moldovan, şi a colaborat constant cu singurul Ansamblu Profesionist bănăţean de odinioară – “Doina Banatului” din Caransebeş, condus de inconfundabilul Lae Perescu.

În 1962, solista a avut apariții frecvente la Televiziune. A făcut turnee prin țară și în străinătate, în țări ca: U.R.S.S., China, Japonia, Franța, Italia, Anglia.

La 25 septembrie 1972 Aurelia Fătu-Răduțu închidea ochii, pentru totdeauna, cu doar două zile înaintea unei alte mari interpretă de muzică populară Maria Lătărețu.

Discografia Aureliei Fătu-Răduțu cuprinde discuri de gramofon, de vinil, benzi de magnetofon, DVD-uri, cu înregistrări realizate în România la casa de discuri Electrecord și la Radiodifuziunea Română, dar și în străinătate cu casa de discuri Contrepoint (Franța) și Supraphon (Cehoslovacia).

A lăsat în urmă veritabile nestemate bănăţene, dintre care amintim:

  • De-ar fi doru’ ca şi-o floare,
  • La mină la Anina
  • Floare roşie ca focul,
  • M-a făcut maica frumoasă,
  • Dorule, pe unde şezi,
  • Bună seara dragii mei.

Aurelia Fătu Răduţu este omagiată în oraşul său natal, printr-un festival ce-i poartă numele.


Prin Decretul nr. 514 din 18 august 1964 al Consiliului de Stat al Republicii Populare Romîne, cântăreței Aurelia Fătu-Răduțu i s-a acordat titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Romîne „pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii, artelor plastice și cinematografiei”.