Dragan MunteanUnul dintre locurile cele mai frumoase şi binecuvântate de Dumnezeu este Ţinutul Pădurenilor, situat pe valea râului Cerna, pe versantul estic al Munţilor Poiana Ruscăi, loc unde se găsesc oameni minunaţi înzestraţi cu har de la Dumnezeu în a interpreta cântecul doinit.

De aici a plecat spre lume pentru a o cuceri Drăgan Muntean. Modul de interpretare al cântecului doinit şi nu numai, l-a făcut cunoscut în rândul interpreţilor de marcă ai folclorului românesc. Deşi a plecat prea repede din lumea cu dor în cea fără de dor, a reuşit să lase în urma sa o bogăţie inestimabilă: cântecele sale.

Consiliul Judeţean Hunedoara şi Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara, în memoria marelui doinitor al hunedorenilor, vor organiza cea de a IX – a ediţie a Festivalului Naţional de Interpretare vocală a cântecului popular românesc “Drăgan Muntean”.

Scopul manifestării este descoperirea și promovarea de tinere talente, precum şi punerea în valoare a cântecului popular din diferite zone ale ţării. Festivalul este destinat tinerilor interpreţi amatori, solişti vocali de muzică populară, dornici și preocupați să culeagă şi să interpreteze cântece populare autentice româneşti.

Festivalul Naţional de interpretare vocală a cântecului popular românesc “Drăgan Muntean”, Ed. a IX -a va cuprinde două etape: preselecţia soliştilor şi concursul propriu-zis.

Sosirea concurenţilor la Deva va fi miercuri, 27 aprilie 2022, până la ora 10:00.
Preselecţia se va desfăşura miercuri, 27 aprilie 2022, în sala Teatrului de Artă din Deva, începând cu ora 12:00.
Concursul propriu-zis va avea loc joi, 28 aprilie 2022 pe scena Teatrului de Artă – Deva, începând cu ora 17:00.

Gala Laureaţilor va avea loc vineri, 29 aprilie 2022 începând cu ora 18:00.

Concursul și gala festivalului, vor fi preluate și transmise de către TVR, televiziune cu acoperire națională, în ideea promovării concurenților, repertoriului muzical și a costumelor tradiționale prin intermediul cântecului popular românesc.

Condiţii de participare

La concurs sunt invitaţi să participe, interpreți ai folclorului muzical românesc, din țară sau de peste hotare, având vârsta cuprinsă între 16 – 35 de ani împliniți la data începerii festivalului.

Pentru a putea participa la preselecție concurenții trebuie să aibă vârsta minimă de 16 ani împliniți.

Cheltuielile privind transportul vor fi suportate de către concurenți sau de către instituțiile pe care le reprezintă. Cheltuielile de masă și cazare vor fi suportate de către organizatori.

Repertoriul și acompaniamentul muzical

Concurenţii vor interpreta un cântec fără acompaniament muzical (cântec doinit, doină, baladă) şi un cântec ritmat cu acompaniament orchestral, specific zonei pe care o reprezintă.

Acompaniamentul concurenţilor şi al interpreţilor invitaţi în recital va fi asigurat de către orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist “Drăgan Muntean” al Centrului de Cultură și Artă al judeţului Hunedoara, condusă de prof. dirijor: Gheorghe Cîlţea.

Partitura piesei muzicale cu acompaniament trebuie trimisă până vineri, 15 aprilie 2022, pe adresa de e-mail: concursdraganmuntean@gmail.com
Partitura muzicală trebuie să conțină: linia melodică a piesei (A+B+ Rittornelă), titlul piesei și numărul de strofe ale cântecului interpretat.

FOARTE IMPORTANT: partiturile trebuie să fie scrise și transmise astfel încât să poată fi citite cu ușurință de către instrumentiști. Vă rugăm să vă asigurați în momentul trimiterii că sunt respectate aceste cerințe!

Pentru detalii sau alte aspecte legate de partitura muzicală, concurenții pot lua legatura cu Dl. dirijor Cîlțea Gheorghe, la numărul de telefon 0723741859.

Înscrierea la concurs se va face până vineri, 15 aprile 2022 pe baza Fisa Inscriere Festivalul Dragan Muntean 2022 de înscriere însoţită de o copie după cartea de identitate. Fişa de înscriere, copia cărţii de identitate şi partiturile vor fi expediate prin poştă pe adresa: Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara, Bld. 1 Decembrie 1918 nr. 30, cod: 330025, Deva, județul Hunedoara sau pe adresa de e-mail: concursdraganmuntean@gmail.com

Premiile concursului

Premiile pentru Concursul Naţional de Interpretare vocală a cântecului popular românesc “Drăgan Muntean” Ediţia a IX -a vor fi acordate din bugetul Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara, după cum urmează:

  • Trofeul “Drăgan Muntean” – 4000 ron
  • Premiul I – 3000 ron
  • Premiul II – 2000 ron
  • Premiul III – 1500 ron
  • 3 Premii speciale – 1000 ron, fiecare

Juriul are dreptul de a redistribui premiile, cu acordul directorului festivalului.

Director festival,
Manager,
Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara
Ciprian Nicolae ROMAN