Tânjaua de pe Mara

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Liviu Borlan Maramureş şi Primăria Ocna Şugatag organizează Festivalul Naţional de obiceiuri agrare Tânjaua de pe Mara, ediţia a LI-a, duminică 12 mai 2019, la Hoteni.

Ritualul agrar se desfăşoară cu începere de la ora 10:00 de la casa sărbătoritului – Hotea Vasile din Hoteni, iar programul festivalului, la scena amplasată în aer liber, pe Valea Dărasca, începând cu ora 12:30.

Sărbătoarea agrară a începutului de primăvara care se desfășoară anual în a doua duminica a lunii mai este unul dintre cele mai vechi obiceiuri din Maramureș, conservate până în prezent, în a cărui structură se împletesc mai multe elemente de ritualuri agrare.

Tânjaua este un obicei agrar străvechi ce îl are în centrul atenţiei pe cel dintâi gospodar ieșit la arat. Sărbătoritul este petrecut cu un alai de feciori care poarta “tânjele” împodobite.

Localnicii şi turiștii prezenți la aceasta sărbătoare sunt încântați de costumele tradiţionale specifice zonei, de horile cântate de feciori şi dansurile tinerilor participanți la sărbătoarea Tânjelei.

Programele artistice care se desfășoară pe tot parcursul zilei, mâncărurile tradiţionale şi locația deosebită, reuşesc sa adune anual mii de oameni, atât din Maramureș şi restul ţării, cât şi de peste hotare.

Sursă: cultura-traditionala.ro