Festivalul datinilor de iarnă, Marmația – 2016!Festivalul datinilor de iarnă, Marmația – 2016!

Organizarea ediției din 2016 a Festivalului de la Sighetu Marmației se datorează sprijinului acordat de către Consiliul Județean Maramureș și organizatorilor locali, Consiliul Local, Primăria și Centrul Cultural din Sighetu Marmației .

Marea serbare populară din Sighetu Marmaţiei – FESTIVALUL DATINILOR DE IARNA, constituie un prilej și o modalitate în același timp de a imprima un sens și un conținut nou unor datini și obiceiuri străvechi, de valorificare a acestora, prezintă tot ce are Maramureșul mai trainic și mai autentic în arta populară făurită de multe generații ale acestor oameni minunați din nordul țării.

Festivalul datinilor de iarnă, de la Sighetu Marmației se desfășoară în condițiile profundelor transformări care au loc pe plan economic, social și chiar politic, inclusiv în localitățile rurale. De aceea el suferă modificări cărora organizatorii trebuie să le facă față. În satele maramureșene se încearcă mai nou reinventarea datinilor și obiceiurilor de Crăciun și Anul Nou, tinerii și adulții, cei care se întorc acasă din țările unde lucrează, îmbracă cu plăcere costumul tradițional, merg la colindat, participă la petrecerile ce se organizează prin pensiunile și localurile construite sau nu în stil popular. Dar, este din ce în ce mai greu să aduci la festivalul de la Sighetu Marmației elemente care să reprezinte specificul localităților. Folclor mai există, nu mai sunt animatori culturali, instructori artistici, lideri care să valorifice în spectacole elementele acestor tradiții.

După evenimentele cultural-artistice care au fost organizate pe parcursul lunii decembrie (simpozioane, expoziții de artă plastică, concerte de colinde, concursuri tematice, concursul național de datini și obiceiuri de iarnă al copiilor, concerte ale grupurilor de colindători din instituțiile școlare și ale corurilor bisericești, ale caselor de rugăciuni ale cultelor din Sighetu Marmației), Festivalul MARMAȚIA 2016 s-a finalizat în zilele de 27-28 decembrie.

Sighețenii și oaspeții veniți de pe toate văile Maramureșului, din șase județe ale țării și din Ucraina (Cernăuți și Hust), au participat la „Târgul de artă populară” din parcul central al orașului, la alaiul grupurilor de colindători și al formațiilor de datini și obiceiuri de iarnă și la cele două spectacole prezentate pe scena din parcul central, spectacole de datini și obiceiuri de iarnă – selecții din programul formațiilor participante din județ și din țară și de artiștii Gheorghe Turda, Aurel Tămaș, Ioan Sas, Ilena Matus.

În sălile de conferințe a Muzeul Maramureșului a avut loc sesiunea de comunicări pe teme de obiceiuri şi datini de iarnă, etnografie si istoria culturii, marcându-se 45 de ani de la deschiderea Expoziției de Etnografie a Muzeului Maramureșului.

Contribuţia esenţială a Festivalului de la Sighetu Marmaţiei a fost şi este aceea a păstrării şi transmiterii de la o generaţie la alta, a datinilor şi obiceiurilor de iarnă, precum şi importantele obiective privind cercetarea, valorificarea ştiinţifică, culturală şi nu în ultimul rând prezentarea scenică a folclorului în spectacole ale ansamblurilor de amatori și artiștilor profesioniști!

Aceste idei au călăuzit şi orientează pe cei care prin mijloace specifice veghează la perpetuarea tradiţiilor, la transpunerea lor în viaţa modernă.

Sursă: Jurnalmm.ro