Festivalul Datinilor si Obiceiurilor de Iarna din Negresti-OasPrimăria şi Consiliul Local Negreşti-Oaş, Casa Orăşenească de Cultură Negreşti-Oaş, în parteneriat cu Muzeul Ţării Oaşului, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Negrești-Oaș și Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare organizează în 7 ianuarie 2018 a XX-a ediție a Festivalului Datinilor și Obiceiurilor de Iarnă.

Festivalul-concurs se va desfășura la Muzeul în Aer Liber al Țării Oașului, după ce, în prealabil, va avea loc tradiționala paradă a colindătorilor prin centrul orașului Negrești-Oaș. La eveniment sunt așteptați, colindătorii înscriși în concurs, negreșteni și oșeni din satele Oașului, îmbrăcați în straie tradiționale, dar și alți participanți care vor dori să ia parte la eveniment.

În acest an vor participa: Ceata de colindători – Asociația Țara Oașului, Grupul Glasuri străbune, Ansamblul folcloric Măgura Târșolț, Ansamblul folcloric Florile Țărnii, Călineștenii Țării Maramureșului, Ansamblul folcloric Cununița năzdrăvană, Corul bărbaților din Vălenii Șomcutei, Ceata colindătorilor de la biserica din Racșa, Ceata Sf. Ioan Valahul, Grupul de colindători din Prilog, Ansamblul folcloric Florile Turțului, Viflaimul din Călinești-Oaș, Ansamblul folcloric al Centrului Universitar Nord Baia Mare, Colindătorii Asociației Plaiurile Maramureșene, Colindătorii din Soconzel, Peștera din Vama, Brondoșii din Cavnic, Ansamblul folcloric Aurel Haiduc, Bixad-Trip-Boinești, Colindătorii din Marna, Colindătorii din Solotvino, Transcarpatia,  Ansamblul folcloric Sânzienele, Ansamblul folcloric Oașul și Grup folcloric al Școlii Gimnaziale Racșa.

Ca o premieră, s-au început deja demersurile la OSIM pentru înregistrarea sub această marcă a Festivalului Datinilor și Obiceiurilor de Iarnă sub sintagma „Zestrea Oașului”.

Programul Festivalului:

  • 10:00: Participarea la Sfânta Liturghie;
  • 12:00: Parada colindătorilor de la Catedrală/Primărie spre Muzeul în Aer Liber al Ţării Oaşului;
  • 12:30: Deschiderea oficială și desfășurarea Festivalului – la Muzeul în Aer Liber;
  • 15:30: Premierea participanților – la locul de servire a mesei
  • 16:00: Dezbatere: Obiceiul colindatului și salvgardarea patrimoniului cultural imaterial