Arpacaș SârbescIată o alăturare ciudată de cuvinte. Dacă stam să ne gândim primul lucru care ne vine în minte când spunem arpacaș, este coliva, un desert folosit în mare parte la parastase, iar când vorbim de un produs tradițional sârbesc, invariabil ne vine în cap, orezul sârbesc.

Arpacașul sârbesc sau cașă, care provine din rusescul kașa, dă numele unei mâncări extrem de sănătoase și gustoase.

Dar să vedem rețeta de arpacaș și să ne apucăm de treabă …

Ingrediente:

  • 500 grame arpacaș
  • 1,5 litri apă
  • 2 linguri de ulei
  • 5 cepe mici
  • 3 ardei gras
  • 100 grame bulion
  • 500 grame de roșii
  • 400 gr ciuperci
  • 100 ml de vin
  • 3-4 caței de usturoi
  • 1 legătură pătrunjel proaspăt
  • Cimbru, pier, sare

Se alege arpacașul și se spală de mai multe ori, după care se fierbe la foc mic, într-o oală încăpătoare, cu un strop de ulei și puțină sare.

Între timp, se curăță și se taie ceapa și ciupercile. Ceapa tăiată mărunt și ciupercile tăiate în felii subțiri se călesc puțin în ulei, se adaugă ardeii tăiați fâși după care adaugăm bulionul. La final se adaugă roșiile tăiate cubulețe.

În acest sos gros se răstoarnă arpacașul fiert, se potrivește de sare și piper, după care se adaugă cimbrul și vinul si se lasă la înăbușit un sfert de oră.

Cu puțin timp înainte de a stinge focul se zdrobesc cățeii de usturoi și se taie pătrunjelul proaspăt și le veți adaugă în mâncare.

Pentru perioada de post, puteți înlocui vinul cu apă, iar pentru restul zilelor puteți folosi arpacașul sârbesc drept garnitură la o friptură suculentă.

Pofta bună!