Placinta dobrogeana traditionalaFie că vorbim despre plăcinta cu mere și scorțișoară, cu brânză dulce și stafide, cu brânză sărată, cu dovleac ori carne, preparatul are în spate o istorie de mii de ani. Nu există sărbătoare fără plăcintă în familiile de români, iar cele mai multe rețete se transmit din generație în generație. Toți am gustat din savuroasa plăcintă dobrogeană, chit că am gustat-o la ea “acasă”, în Dobrogea sau în alte zone ale țării și am rămas plăcuți impresionați.

Folosind expresia „La plăcinte înainte, la război înapoi“ luați un pix și o foaie să vă notați ingredientele necesare.

Pentru aluatul de Plăcinta Dobrogeană aveți nevoie de:

  • o cană cu apă;
  • două sau trei linguri de ulei vegetal;
  • un praf de sare;
  • o lingură de oțet
  • 450/500 de grame de făină.

Pentru umplutură aveți nevoie de:

  • 1 kg de brânză ușor sărată (de preferat de oaie sau capră)
  • 400 grame de iaurt gras sau smântână
  • 6-8 ouă
  • un praf de sare

Din faină, apă, ulei, sare și oțet veți obține o cocă nici moale, dar nici tare, din care faceți 6-7 mici bucăți de cocă. Întindeți apoi separat fiecare mic aluat cu făcălețul de întins cocă, presărând puțină făină pentru ca acesta să nu se lipească ori de masa de lucru, ori de făcăleț. După ce ați făcut aluatul, trecem la umplutură. Brânza se dă prin răzătoare într-un castron și se amestecă cu 250 de iaurt sau smântână și cu 6 ouă bătute ca pentru omletă, peste care adăugați un praf de sare.

Se unge tava cu puțin ulei, după care luați câte un pumn de amestec de brânza cu ouă și puneți-l în mijlocul unei foi de aluat întins. Împăturiți apoi aluatul în patru, ca și cum ați face un plic de hârtie dintr-o coală. Apoi, strângeți cu mâinile pe lung acest aluat, încrețiți-l, mai exact. Se ia acest pachet care acum are formă lunguiață și se pune în tavă. După ce ați procedat așa cu toate bucățile de cocă și ați terminat de așezat în tavă, mai stropiți totul cu câteva picături de ulei. Băgați apoi tava 30 de minute în cuptor, la foc mediu.

Secretul unei plăcinte dobrogene constă în ultima parte. După cele 30 de minute în care a stat în cuptor, bateți restul de ouă, cele 2 rămase, cu 150 de iaurt sau de smântână și puțină sare. Acum puneți tot acest amestec peste aluatul scos din cuptor și mai introduceți tava încă 10 minute la cuptor, la același foc mediu.

Poftă bună!