Festivalul Concurs „Lada cu zestre”Rapsozi populari, formații de dansuri bănățene, meșteșuguri tradiționale și tradiții gastronomice, dar și colecții de artă populară – toate acestea vor fi puse în valoare la o nouă ediție a Festivalului Concurs „Lada cu zestre” 2017, organizat de Centrul de Cultură și Artă al județului Timiș.

Evenimentul va începe duminică, 12 martie pentru secțiunea coregrafie și recitatori dialectali și se va desfășura pe parcursul mai multor săptămâni, în nouă zone ale județului, sub forma unor spectacole și reuniuni în care fiecare localitate va avea ocazia să-și etaleze zestrea moștenită din străbuni.

Festivalul va fi prezent în localitățile Deta, Peciu Nou, Gottlob, Checea, Tomești, Darova, Alioș (Mașloc), Chizătău (Belinț). Pentru celelalte secțiuni (expoziții, colecții, gastronomie) concursul se derulează într-o singură etapă, în cele 8 centre, la finalul fazei zonale (2 aprilie) urmând a se stabili câștigătorii. Spectacolul de Gală este programat, la Timișoara, în 18 iunie 2017.

Anul trecut marele premiu a fost câștigat de comuna Giroc, locul I Ghiroda, locul II Dudeștii Noi, iar pe locul al III –lea s-au clasat, Sânnicolau Mare, Checia și Comloșu Mare.

Fenomenul ”Lada cu zestre” reprezintă cea mai importantă manifestare pentru valorificarea și promovarea patrimoniului tradițional al Banatului, reunind muzica populară, cu dansurile, graiul bănățean, portul și arta culinară.

Regulamentul festivalului Lada cu Zestre

Desfășurarea festivalului Lada cu Zestre