Concursul Staroste şi TarafuriÎn acest sfârșit de săptămână, localitatea Ser va fi gazda Concursului Internațional de Staroste și Tarafuri de Muzică Populară, ajuns la ediția a III-a. Organizatorii, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Județean, vă invită la eveniment, duminică, 5 februarie 2017, de la ora 15:00.

Concursul Internațional de Staroste și Tarafuri are rolul de a populariza și a conserva orațiile tradiționale și specifice zonelor de folclor definite de județul Satu Mare precum și muzica populară tradițională specifică zonei. De asemenea, muzicanții se întrec în măiestrie și conservarea folclorului muzical autentic și tradițional.

Starostele este personajul foarte important în desfășurarea nunții. Persoana starostelui este aleasă de tineri în înțelegere, acesta face parte dintre neamurile unuia sau din cercul de prieteni și cunoscuți ai tinerilor sau părinților lor. În trecut era unul din „chemătorii” pentru nuntă. În Oaș poate fi și femeie, în celelalte zone ale județului numai bărbați. Starostele recită ciclul orațiilor care subliniază despărțirea tinerilor de părinți – iertăciunile („bulciugul” termen care se mai folosește în zona noastră), urări și închinări de felicitare a nașilor.

Anul trecut au venit concurenți din județul Satu Mare, Sălaj, dar și din Ungaria, Ucraina și Slovacia.