Biserici lemn Bistrița NăsăudComplexul Muzeal Județean Bistrița Năsăud vă invită marți, 29 noiembrie, de la orele 14:00, la lansarea albumului ”Topografii spirituale. Biserici de lemn din județul Bistrița-Năsăud”.

Proiectul este susținut financiar din fonduri nerambursabile și reprezintă o inițiativă a Fundației Culturale Nosa în parteneriat cu o firmă privată de pe plan local.

Concret este vorba despre un film documentar de 55 de minute și un album impresionant care vorbesc despre câteva dintre cele mai importante bijuterii arhitectonice din lemn ale județului.

Bisericile de lemn din județul Bistrița Năsăud reprezintă, prin zestrea lor spirituală, prin valorile artistice și rezonanța lor istorică și memorialistică adevărate tezaure cu o valoare identitară inegalabilă.

Percepute ca documente palpabile și grăitoare ale realităților istorice, sociale și culturale din trecutul acestei regiuni, ele vorbesc despre oameni, credință, identitate, tradiție și continuitate.

Din aceste motive, păstrarea, conservarea și punerea lor în valoare trebuie să stea în atenția celor de astăzi, susține managerul Complexului Muzeal, Alexandru Gavrilaș.

Bisericile de lemn din județul Bistrița Năsăud fac parte din grupul de biserici de lemn din Transilvania și conform ultimelor statistici se m-ai găsesc în număr de 50.

Evenimentul se va desfășura la Casa Argintarului (Centrul German Bistrița), strada Dornei nr. 5.

Autor: Viorel GROSU