Festival Ioan MacreaTimp de patru zile, Sibiul a răsunat în acordurile muzicii populare și în ritmurile jocurilor tradiționale la cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului Național de Folclor Ioan Macrea. Peste 60 de interpreți de muzică populară și 13 ansambluri folclorice, orchestre și coruri au făcut spectacol pentru cei 5.000 de spectatori prezenți la Sala Transilvania și pentru milioanele de telespectatori din fața micilor ecrane.

Festivalul Național de Folclor Ioan Macrea a sărbătorit cultura tradițională prin patru mega-spectacole, desfășurate la Sibiu, în perioada 28 noiembrie — 1 decembrie 2016. Aproximativ 5.000 de spectatori au urmărit live festivalul în Sala Sporturilor Transilvania, iar milioane de spectatori ne-au fost alături prin transmisiunile în direct și înregistrările postului TVR.

‘Ediția din acest an a fost una specială prin aniversarea majoratului festivalului, a sărbătoririi a 25 de ani de activitate a Ansamblului Folcloric ‘Ceata Junilor și a spectacolului extraordinar dedicat Zilei Naționale a României. Mă bucur că am reușit să marcăm cele trei evenimente prin spectacole de calitate, cu evoluții excepționale din punct de vedere tehnic și artistic ale ansamblurilor și soliștilor invitați. Mulțumim din suflet publicului nostru drag, sibienilor, iubitorilor de folclor care ne sunt alături de fiecare dată și care ne susțin cu atâta căldură. Mulțumim Consiliului Județean Sibiu, Primăriei și Consiliului Local Sibiu, Administrației Fondului Cultural Național și Televiziunii Române pentru sprijinul acordat în realizarea acestei ediții a festivalului’, declară Silvia Macrea, director festival și manager CJCPCT Cindrelul — Junii Sibiu.

Obiceiuri de nuntă

Festivalul Național de Folclor Ioan Macrea este recunoscut în peisajul cultural românesc ca fiind manifestarea ce reunește ansambluri folclorice de prestigiu într-o întrecere a cântecului și dansurilor tradiționale.

Ediția din acest an a avut ca tematică obiceiurile de nuntă de pe întreg cuprinsul României și astfel am cunoscut cântece de dragoste, ghicirea ursitului în noaptea de Sfântul Andrei, împodobirea bradului de nuntă în Moldova și în Bihor, nunta specifică pescarilor din Dobrogea, împodobirea miresei în Banat, petrecerea de după cununie din Sălaj.

Special de Ziua Națională a României

În ultima zi de festival, Sibiul a dat tonul cântecelor patriotice și dansurilor tradiționale, în cadrul unui mega-spectacol ce a reunit interpreți de valoare ai scenei muzicii populare românești. Mii de steaguri cu tricolorul țării au fost fluturate pe tot parcursul spectacolului și peste 1.200 de persoane au cântat într-un glas ‘Deșteaptă-te, române!’, ‘Noi suntem români’, ‘Treceți batalioane române Carpații’.

Gazda spectacolului și a întregului festival a fost îndrăgita vedetă TVR Iuliana Tudor, care ne-a reamintit ‘că ne-am născut pe un pământ binecuvântat’, că ‘România suntem noi’.

Cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului Național de Folclor Ioan Macrea a fost organizată de de Consiliul Județean Sibiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cindrelul — Junii Sibiu. Acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu. Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Comunicat de presă – Cindrelul – Junii