Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul – Junii Sibiu este cea mai veche formație de dansuri populare a României și una dintre cele mai vechi din Europa.
S-a născut în 1944, din inițiativa maestrului coregraf Ioan Macrea și s-a transformat în mers din formație de amatori, la început bărbătească, apoi mixtă, în ansamblu profesionist, adevărat ambasador al culturii tradiționale de pe întreg cuprinsul României.
Peste 45.000 de spectacole, peste 600 de turnee efectuate în România, întreaga Europă, America de Nord, Asia şi Africa, peste 100 de premii naționale și 60 de premii internaționale, peste 3.600 de dansatori – sunt cifrele care conturează activitatea de 72 de ani, neîntreruptă, a Ansamblului Folcloric Profesionist Cindrelul – Junii Sibiului, astăzi parte integrantă a Patrimoniului Imaterial UNESCO.
În prezent, ansamblul numără peste 100 de membri şi colaboratori, funcționând ca formație profesionistă de spectacole, cu secție muzicală şi coregrafică în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cindrelul – Junii Sibiu.
În repertoriul ansamblului se regăsesc patruzeci și cinci de suite coregrafice din toate zonele folclorice ale țării, obiceiuri, suite instrumentale și vocale de virtuozitate şi spectacole de teatru muzical-coregrafic.
Ansamblul valorifică deopotrivă obiceiuri legate de viața omului (Botezul, Prinsul verilor și văruțelor, Intrarea fetei în horă, Șezătoarea, Nunta – cu Tocmeala, Purtatul steagului, Cântecul miresei și Împodobitul miresei, Primirea nurorii, Strigatul găinii).
De asemeana și obiceiuri legate de muncile agricole și casnice (Tânjaua, Govia, Cununa, Buzduganul, Înălbitul pânzelor, Drăgaica, Nedeea pastorală, Culesul viilor) și obiceiuri legate de sărbătorile de peste an (Baba Dochia, Focul viu, Lăzărelul, Lioara, Sânziene, Călușul, Obiceiuri de Crăciun, Ursul, Capra, Căiuţii, Obiceiul cetei junilor)
În 1999, Ansamblul a devenit parte integrantă a Centrului Județean al Creației Populare, fiind condus de Traian Rapiță, apoi de Ioan Dinu și din 2005, de Silvia Macrea, fiica maestrului Ioan Macrea.
Într-un parcurs de 72 de ani, Junii Sibiului se identifică prin profesionalismul cu care este construit fiecare spectacol, prin talentul şi dăruirea artiștilor, prin echipa de specialiști implicată în montări, prin recuzita extrem de diversă și interesul de a valorifica culegerile și prelucrările din folclor prin intermediul spectacolului folcloric.