junii sibiuluiAnsamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii” Sibiu” este cea mai veche formație de dansuri populare a României și una dintre cele mai vechi din Europa. S-a născut în 1944, din inițiativa maestrului coregraf Ioan Macrea și s-a transformat în mers din formație de amatori, la început bărbătească, apoi mixtă, în ansamblu profesionist, adevărat ambasador al culturii tradiționale de pe întreg cuprinsul României.

Peste 45.000 de spectacole, peste 600 de turnee efectuate în România, întreaga Europă, America de Nord, Asia şi Africa, peste 100 de premii naționale și 60 de premii internaționale, peste 3.600 de dansatori – sunt cifrele care conturează activitatea de 72 de ani, neîntreruptă, a Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului.

În prezent, ansamblul numără peste 100 de membri şi colaboratori, funcționând ca formație profesionistă de spectacole, cu secție muzicală şi coregrafică în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu. În repertoriul ansamblului se regăsesc patruzeci și cinci de suite coregrafice din toate zonele folclorice ale țării, obiceiuri, suite instrumentale și vocale de virtuozitate şi spectacole de teatru muzical-coregrafic.

Într-un parcurs de 72 de ani, Junii Sibiului se identifică prin profesionalismul cu care este construit fiecare spectacol, prin talentul şi dăruirea artiștilor, prin echipa de specialiști implicată în montări, prin recuzita extrem de diversă și interesul de a valorifica culegerile și prelucrările din folclor prin intermediul spectacolului folcloric.