Florea Cioaca s-a născut la 15 ianuarie 1916 în comuna Segarcea, județul Dolj, părinții săi fiind din comuna Izvoarele-Rudari.
Vioara i-a plăcut de mic lui Florea Cioaca, așa că la vârsta de 9 ani (în 1923) a început să învețe să cânte la vioară, de la alți lăutari ai vremii, Ivan Bălan fiind cel de la care a învățat până la vârsta de 19 ani. Curând fiind solicitat să cânte la nunți și petreceri, inițial pe plan local și mai târziu în împrejurimi.
Florea Cioaca se stabilește în comuna Bârca (Dolj), în 1934, unde va cânta în taraful lui Ioan „Limbă Neagră”, socrul său.
Dirijorul Victor Predescu îl cheamă pe Florea Cioaca la București, în 1949, în vederea formării orchestrei noului ansamblu folcloric Ciocârlia, care tocmai se înființa. La recomandarea lui Florea Cioacă, dirijorul mai cheamă un alt lăutar al Craiovei – fluierașul Marin Chisăr, originar din Goicea.
Florea Cioaca înregistrează în 1953 primele sale piese la Radio România, iar în 1955 primul său disc de gramofon la Electrecord. Până în anii ’60 devine consacrat în memoria publicului larg prin câteva concerte mari în Craiova și în București cu orchestre și ansambluri de stat, dar și un concert în 1954 la Paris și unul la Londra.
Lăutarul Florea Cioaca cânta muzică lăutărească veche refuzând să cânte decât cele lăutărești. A cântat doar la nunți și evenimente, și a refuzat să cânte pentru băute.
Florea Cioaca a fost căsătorit de două ori, din care a avut patru băieți, Dinu, Gheorghe, Marin Gogu și Mimi Cioacă, toți devenind lăutari.
Florea Cioaca moare în 1979 la București, reușind să ridice și să popularizeze folclorul oltenesc atât în țară cât și peste hotare.
Discografia violonistului Florea Cioacă cuprinde discuri de gramofon, viniluri, CD-uri, ce conțin înregistrări realizate la casa de discuri Electrecord și la Societatea Română de Radiodifuziune.
Cele mai multe înregistrări ale lăutarului au fost realizate cu Electrecord, prima înregistrare s-a realizat în 1955 pe disc de ebonită, numele piesei fiind: Hora lui Chinadă, dirijor Victor Predescu.
În 2007, la 55 de ani de la prima înregistrare, casa de discuri Electrecord scoate pe piață albumul: Comori ai muzicii lăutărești, album ce conține 24 de piese ale lăutarului Florea Cioacă:
1. Mierlița când e bolnavă
2. Hora boldenilor
3. Învelitul miresei
4. Hora lui Buică (Hora spoitorilor)
5. Bârul de la Ișalnița
6. Dimineața după nuntă
7. Hora lui Pasan
8. Sârba din Drăgășani
9. Hora lui Niță Golea
10. Sârba de la Bucovăț
11. Hora lui Florea Cioacă
12. Șchioapa
13. Cântec din Dealul Mare
14. Du-te dor și te revarsă
15. Brâul lui Piculeață
16. Doina lui Florea Cioacă
17. Hora bătrânească
18. Pe deal pe Teleormănel
19. Dor de mamă, dor de tată
20. Ca pe luncă
21. Pădure, dragă pădure
22. Sârba de la Craiova
23. Trei păzește
24. Sârbă
Printre orchestrele cu care a colaborat Florea Cioacă putem enumera: orchestra Gheorghe Dinică, orchestra Gheorghe Zamfir, orchestra Marin Cioacă (fiul artistului).
Sursa biografică: Wikipedia