Bogatele păduri din zona râului Cosău au dăruit oamenilor lemn pentru construirea frumoasei biserici din Budești – Josani, situată la circa 30 km sud de Sighetu Marmației, în direcția orașului Cavnic.
Dedicată Sfântului Nicoară, numele popular al Sfântului Nicolae, edificiul a fost ridicat în anul 1642 în locul unei biserici mai vechi, lăcașul are 18 m lungime și 8 m lățime, fiind cea mai mare construcție de lemn din acea epocă și face parte din grupul bisericilor maramureșene de mari dimensiuni.
Pereții și acoperișul sunt armonios îmbinate, astfel încât cele două trepte ale acoperișului înconjoară biserica de jur-împrejur, de la pronaos la altar.
Adevărate opere de artă sunt și îmbinările de la colțuri, prelungite prin console mult ieșite în afară, pentru a susține acoperișul evazat.
Monumentul se află pe coama unui deal, în mijlocul cimitirului. O poartă tradițională maramureșeană deschide calea străjuită de mormintele strămoșilor.
Construită din bârne groase de stejar așezate pe o fundație din piatră de râu, biserica are streașină dublă.
Turnul amplasat deasupra pronaosului are patru turnulețe mici, care conform tradiției sunt simbolul dreptului comunității ca, prin Sfatul Bătrânilor, să-i judece și să-i condamne chiar la pedeapsa capitală pe răufăcători.
Interiorul este împărțit în trei, două spații închipuiesc lumea văzută și cerul văzut, pronaosul – „tinda femeilor” și naosul – locul bărbaților în timpul slujbei religioase, iar altarul, spațiul sacru unde se slujește Sfânta Liturghie, simbolizează cerul nevăzut.
Biserica este faimoasă și pentru obiectele care au aparținut a doi luptători pentru libertate împotriva habsburgilor austrieci: haina de curier a lui Pintea Viteazul și steagul lui Ferenc II Rákóczi, un nobil transilvan.
De asemenea, există icoane pictate pe lemn sau sticlă din secolele XV-XVII.
Biserica din Budești – Josani este un simbol al neclintirii, de-a lungul a sute de ani, al valorilor şi tradițiilor locale, în primul rând prin pictura pe care o regăsim la interior.
Fie că vorbim despre pictura murală, fie că vorbim despre cele 35 de icoane prezente, acestea au fost realizate stilistic după tradiția locului, pe sticlă și lemn, în cea mai mare parte de către pictorul Alexandru Ponehalschi, zis și Alexa Zugravul din Berbești, în anul 1762.
Măiestria realizării lor și frumusețea, sunt puse în evidență, prin numărul mare de sfinți și scene biblice reprezentate. Interesant este și faptul că unele icoane, sunt pictate pe ambele părți.
Pentru valoarea lor incontestabilă, pe lista monumentelor UNESCO se află bisericuțele de lemn din satele: Bârsana, Budești, Desești, Ieud, Plopiș, Poienile Izei, Rogoz și Șurdești.
La Biserica Sfântul Ierarh Nicolae din Budești – Josani, la fiecare mare prăznuire, localnicii încă își îmbracă straiele tradiționale și se adună ca o întreagă familie, pentru a-L slăvi pe Dumnezeu și totodată pentru a sărbători, așa cum au moștenit ei de la străbunii lor, biruința prin dragoste și tradiție creștină.