Spectacol extraordinar de Sinziene - Carmen SaeculareSărbătoarea cunoscută în popor sub numele de Sânziene ori Drăgaica va fi celebrată anul acesta de membrii Ansamblului Folcloric “Floricică de la munte” printr-un spectacol extraordinar, oferit pietrenilor de ziua orașului. Spectacolul va purta numele sărbătorii de pe 24 iunie. În aceeași zi va fi sărbătorită în toată țara ia strămoșească.

Conform etnofolcloriștilor, sărbătoarea Sânzienelor este plasată într-un moment critic al anului, când, calendaristic, vara nu mai are putere și se pregătește să aducă rod bun tuturor culturilor, dând în același timp energii magice și miraculoase unor plante de leac.

Sfârșitul lunii iunie reprezintă timpul practicilor de magie, a unor tehnici străvechi de vindecare empirică a suferințelor fizice și psihice cu ajutorul descântecelor. Elementul central avut în vedere în timpul acelor practici era al magiei iubirii.

În centrul sărbătorii, una a vitalității, se afla dansul Sânzienelor, joc ritualic în care, pentru a-și afla ursita căsătoriei mai apropiate sau mai îndepărtate, fetele aruncau pe acoperișul caselor coronițele confecționate din flori de sânziene.

Obiceiul va fi transpus artistic în spectacolul pe care Ansamblul “Floricică de la munte” îl va susține luni, în fața publicului. Alături de acest moment, în cadrul concertului vor exista și momente solistice oferite de Paula și Nicoleta Andrei, Diana Enea, Laurențiu Marian și Florin Mihuț. Conducerea muzicală va fi asigurată de Călin Corai, iar cea artistică, de către Dedilia Popovici.

Evenimentul organizat de Centrul pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare” va avea loc pe platoul Curții Domnești, începând cu ora 18:00.

Accesul publicului la spectacol este liber.