Bucătăria tradițională din Moldova este una dintre cele mai diversificate și mai savuroase bucătării din Europa.
Se împletesc acolo tradiții străvechi cât și influențe străine, cum ar fi cele slave. Bucatele sunt sațioase și foarte gustoase.
Poale’n Brâu reprezintă unul dintre preparatele cele mai îndrăgite din bucatăria moldovenească.
Secretul gustului minunat stă în faptul ca aluatul lor este cel pentru cozonac iar umplutura este din brânză dulce de vaci.
Pentru poale-n brâu este nevoie de:
Aluat:
- 500 g făină
- 2 ouă
- 25 g drojdie
- 50 g zahăr
- 150 ml lapte
- 50 g unt
- Un vârf de sare
Umplutura:
- 250 g brânză dulce
- 2 ouă
- 100 g zahăr
- 2 linguri smântână
- Opțional: coajă de lămâie și stafide
Pentru cei ce dețin mașină de pâine, aceasta poate fi folosită pentru a scurta timpul necesar cu frământarea manuală.
- Ingredientele pentru aluat se pun în mașina de pâine sau în bolul pentru frământat în ordine, după cum urmează: faina cu drojdia diluată în lapte călduț în mijloc. După ce aceasta spumează, se bat ouăle cu zahărul, sarea, untul topit și laptele, iar apoi se adaugă la compoziție.
- Aluatul bine frământat se întinde într-o foaie de 1 cm grosime și se taie în pătrățe.
- Umplutura din brânză se obține din combinația ingredientelor pentru umplutură, acestea nu trebuie să fie fină, poate conține bucațele de brânză dulce neîncorporate perfect.
- Se adaugă umplutura cu o lingură în mijlocul fiecărui pătrat.
- Fiecare pătrat se împăturește în forma de plic către mijloc.
- Se lasă 10 minute să crească.
- Poalele-n brâu astfel obținute se dau la cuptor așezate pe o tavă tapetată cu hârtie de copt la temperatura de 180 de grade pentru un timp de aproximativ 40 de minute.
Poale’n Brâu se savurează cald, cu un pahar de lapte alături.