Programul Zilei Nationale a Romaniei - Deva 2018Primăria Municipiului Deva şi Consiliul Local Deva vă invită, sâmbătă, 1 Decembrie 2018, în centrul oraşului, pentru a sărbători împreună 100 de ani de la Marea Unire de la Alba-Iulia. Veţi avea parte de o serie de evenimente care vor culmina cu aprinderea iluminatului festiv de sărbători şi cu un spectaculos foc de artificii!

Pe durata desfăşurării evenimentului, în centrul orașului vor exista restricţii/închideri ale traficului rutier.

Programul celei mai mari sărbători a românilor debutează sâmbătă, la ora 10:30, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 (în zona Cinematografului „Patria”), cu serviciul religios şi alocuţiuni ale oficialităţilor, referitoare la semnificaţia Zilei Naționale a României.

  • La ora 10:35, un avion al Școlii de zbor de la Săulești va survola spațiul aerian al Devei cu Drapelul României (în funcție de condițiile meteo, potrivit organizatorilor).
  • La ora 11:00, publicul prezent la eveniment va putea urmări ceremonialul militar și o impresionantă paradă militară.

Pe muzica Fanfarei din Petreşti (judeţul Alba), vor defila detaşamente ale Batalionului 53 Geniu „Scorilo” Deva, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Decebal” Hunedoara, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Iancu de Hunedoara” al judeţului Hunedoara, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara, Direcţiei Judeţene de Informaţii Hunedoara, Penitenciarului Deva, Poliţiei Locale Deva, Serviciului Public Judeţean Salvamont și Serviciului Judeţean de Ambulanţă Hunedoara.

Începând cu ora 11:45, devenii sunt aşteptaţi în Piaţa Unirii, la un spectacol folcloric organizat de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Hunedoara şi susţinut de soliştii Cristian Fodor, Nicolae Flaviu Cristea, Eugen Mihăilă, Elena Evsei, Alina Toma, Mihai Petreuş, Felician Stoian, Ovidiu Olari, acompaniaţi de Orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist „Drăgan Muntean” din Deva (dirijor: prof. George Cîlţea).

La ora 16:30, tot în Piaţa Unirii, va avea loc un spectacol folcloric organizat de Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, cu participarea soliştilor Ciprian Roman, Maria Butilă, Cristian Ţăran, Ana Almăşana Ciontea, Ion Drăgan, Lorena Pascu şi Grupul Folcloric „Lele de la Orăştie”, acompaniaţi de formaţia condusă de prof. Ionel Coza.

Spectacolele vor fi prezentate de Mihai Feier. Evenimentele dedicate Zilei Naţionale a României vor culmina cu aprinderea iluminatului festiv de sărbători (ora 17:30) şi cu un spectaculos foc de artificii (ora 20:30).

Pentru buna desfăşurare a manifestărilor, traficul rutier în municipiul Deva va fi închis după următorul program:

  • din data de 30 noiembrie 2018, începând cu ora 00:00, până în data de 1 Decembrie 2018, la ora 14:00, traficul rutier va fi închis în Piața Victoriei, pe strada Libertății (până la intersecția cu strada Mihai Eminescu), pe Bulevardul Iuliu Maniu (din intersecția cu Bulevardul Decebal până la intersecția cu strada Gheorghe Barițiu și intersecția Bulevardului 22 Decembrie cu strada Mareșal Averescu);
  • din data de 30 noiembrie 2018, începând cu ora 00:00, până în data de 1 Decembrie 2018, la ora 14:00, traficul rutier va fi închis pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 (pe tronsonul cuprins între sensurile giratorii din Piața Victoriei și zona Poșta Veche).

De asemenea, în parcarea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), traficul rutier va fi închis până în data de 11 ianuarie 2019.