La români există atâtea feluri de pâini cât există regiuni.
În Ardeal rețeta de Pâine cu Cartofi este preferată de țărani pentru că se poate păstra săptămâni fără să se usuce, este pâinea dulceagă, cu gust bogat.
Rețeta acestei pâini delicioase este:
- 1 kg de cartofi
- 100 g drojdie
- 1 lingura de sare
- 2 linguri de zahar
- 1 – 1.5 litri de apă caldă
- 2 kg de făină
Mod de preparare:
- Drojdia se desface în puțină apă caldă și un pic de zahăr
- Cartofii se fierb, apoi se cojesc cât sunt încă fierbinți și se sfărâmă
- În covata, peste făină, se răstoarnă cartofii, drojdia, zahărul, sarea și apa caldă
- Se frământă bine, trebuie să iasă un aluat destul de țeapăn
- Se lasă la crescut cam o ora
- Se presară cu făină tăvile (sau, la tara, vatra cuptorului)
- Se formează pâini rotunde (sau de forma tăvii) și se pun la copt, la foc potrivit, aproximativ o ora.
Poftă Bună!