Gulaș de ciuperci Revenim tot cu o rețetă de post din zona Ardealului foarte îndrăgită, Gulaș de ciuperci.

Este e rețetă perfectă pentru perioada postului și nu numai.

Condimentele specifice îi dau o savoare aparte și o fac să fie una dintre cele mai apreciate mâncăruri în toată țara.

Ingrediente necesare:

  • 600 g de ciuperci (se pot folosi mai multe tipuri: champignon, hribi, ghebe);
  • 1 cățel usturoi;
  • 1 fir rozmarin;
  • 1 fir cimbru;
  • 5 fire pătrunjel;
  • 1 lingură ulei;
  • sare, piper negru;

Sos gulaș de ciuperci:

  • 1 ardei roşu (aproximativ 150 gr);
  • 1/2 ceapă mică (cca 15 gr);
  • 1 cățel usturoi;
  • 1 linguriţă cu vârf boia de ardei dulce;
  • 1 linguriţă cu vârf pastă de roşii;
  • 1 linguriţă de oţet balsamic;
  • 1 priză zahăr;
  • 1 lingură ulei;
  • sare după gust.

Mod de preparare gulaș de ciuperci:

Dacă folosiţi ciuperci congelate începeţi cu ele: le puneţi într-o tigaie largă, la foc mediu şi le lăsaţi până sunt decongelate complet.

Strecuraţi sucul lăsat de ciuperci, presând bine pe ciuperci; reţineţi separat ciupercile şi sucul lăsat. Măsuraţi sucul lăsat de ciuperci şi completaţi cu apă dacă e cazul astfel încât să aveţi 300 ml lichid.

Ai încercat rețeta de post – Borș de urzici?

Restul ciupercilor se şterg cu un şerveţel, se curată de picioruşe şi se taie bucăţi potrivite.

Sosul: într-o oală încingeţi uleiul şi adăugaţi ceapă tocată, usturoiul felii groase şi ardeiul curăţat tăiat bucăţi.

Se soteaza împreună 5 minute, până ceapă se înmoaie un pic. Se adaugă pastă de roşii şi oţetul balsamic şi se soteaza împreună încă 1 minut. Se trage oală de pe foc, se adaugă boiaua (dacă doriţi puneţi şi puţină boia iute) şi zahărul şi se amestecă bine. Se stinge cu lichidul de la ciuperci şi se condimentează cu puţină sare.

Într-o cratiţă mai largă încingeţi uleiul şi adăugaţi ciupercile crude. Se soteaza la foc mare până încep să se rumeneasca.

Adăugăm şi ciupercile care au fost congelate şi se soteaza împreună încă 2-3 minute. Se adaugă usturoiul tăiat felii, firele de verdeaţă, puţină sare şi piper negru şi se soteaza încă 1 minut.

Punem și sosul gulaş şi se fierbe cu capac timp de 10 minute. Se scot verdeţurile din oală. Se drege gulaşul de sare. Se adaugă pătrunjel tocat.

E bun cu mămăliguţă sau piure de cartofi.

Poftă bună!