Spectacol grandios, joi seară, aplaudat la scenă deschisă de spectatorii care au umplut până la refuz Sala Șantier a Școlii de Arte Cluj Napoca cu prilejul sărbătoririi Zilei Naționale a României de la 1 Decembrie.
Intitulat generic Trei inimi românești evenimentul a fost susținut de profesorii și cursanții:
- Școlii Populare de Artă și Civilizație Românească Cernăuți (Ucraina),
- Școlii de Arte Ion Irimescu Suceava,
- Școlii de Arte Timișoara și ai Școlii de Arte din Cluj Napoca, fiindcă – așa cum menționa și prezentatorul spectacolului, actorul Petre Băcioiu – „arta cuantifică multiple energii și creează punți sufletești”.
Am adăuga noi, o caracteristică specifică acestei acțiuni, aflată la a doua ediție, în care Școala de Arte Cluj, bazându-se pe experiența anilor de parteneriat cu instituțiile similare din țară a conceput un nou format de spectacol dedicat Zilei Naționale a României.
Acesta constă în invitarea – până în anul centenarului Marii Uniri de la 2018 – a două școli de arte provenind din regiuni istorice ale țării, pentru a celebra și reconstitui, simbolic, în cadrul unui eveniment artistic, Unirea Țărilor Române.
La acestă ediție, alături de organizatori, au participat cu însuflețire și reprezentanții Cernăuțiului, Sucevei și a Timișoarei.
În programul spectacolului – dens, încărcat de semnificații și de o calitate ridicată, aplaudat în permanență la scenă deschisă – au evoluat următoarele orchestre și ansambluri folclorice:
- Orchestra Bucovina a Școlii de Arte Ion Irimescu Suceava – dirijor Petru Oloieru;
- Orchestra Școlii de Arte Timișoara – dirijor prof. Kalmar Iosif;
- Orchestra Vatră de Dor a Școlii de Arte Cluj – dirijor expert Iancu Pop;
- Formația folclorică Perla Cernăuți, coordonați de prof. Iurie Levcic;
- Ansamblul folcloric Bucovina – prof. coregraf Alina Leonte;
- Ansamblul folcloric al Școlii de Arte Timișoara – instructor coregraf Victor Jicheran;
- Ansamblul folcloric Vatră de Dor al Școlii de Arte Cluj – instructor coregraf Viorel Dragomir.
În spectacol au mai participat și cursanți-soliști de muzică populară de la școlile de arte mai sus menționate, remarcabile fiind evoluțiile tinerelor soliste de la Cernăuți, Emilia Nicolici, Ana Maria Calancea și Odorica Bostan – dar și a grupului vocal-folcloric al Școlii de Arte Cluj Napoca, alcătuit din voci de perspectivă, coordonat de experții Ana Strîmturean, Claudiu Ciotleuș și Denisa Bonțe.
În privința formațiilor de jucăuși, a impresionat cel mai mult Ansamblul popular Vatră de Dor coordonat de instructorul-coregraf Viorel Dragomir, cu o evoluție plină de elemente spectaculoase, iar dovada valorii sale în creștere o reprezintă prezențele sale, anul trecut, la Festivalul Internațional de la Cugand, Franța – și în acest an, în Elveția.
Printre momentele memorabile ale serbării de la Cluj Napoca se numără și înmânarea Premiului al III –lea de către dl. Ion Băiețan cursantului Romică Lucian Mocan, de la clasa de taragot a expertului Petrică Pleșca, obținut de acesta la Festivalul internațional de folclor Cântecele Neamului – Suceava, 2016.
Reamintim că tânărul talent al Școlii de Arte Cluj a câștigat recent și o mențiune la Festivalul de muzică populară „Luţă Ioviţă” – Caransebeș, 18-19 noiembrie, 2016.
Însă, momentul culminant al sărbătorii l-a constituit prezentarea noului proiect al Școlii de Arte făcută de dl. Iuliu Praja și de dl. Vasile Corpodean, pe lângă proiectul Trei inimi Românești care funcționează deja, urmează cel numit “100”.
Asta, pentru că am constatat faptul că la numai 100 de kilometri de Cluj se află municipiile Zalău, Târgu-Mureș, Bistrița și Alba-Iulia, așa că am conceput un program de spectacole, concerte, expoziții împreună cu colegii noștri de acolo.
În acest an începem colaborările cu școlile de arte din Târgu-Mureș și Bistrița, urmând ca de anul viitor cu cele din Zalău și Alba-Iulia.
Mai multe informații și poze de la evenimentul ce a avut loc cu ocazia zilei naționale a României – Trei inimi Românești – pe pagina de facebook a Fabrica De Cultura Cluj.