slana fest - cluj napocaBreasla Meșteșugarilor din Transilvania organizează din 2010 evenimentul Slană Fest, în luna februarie, când slănina este deja bine maturată, afumată, numai bună de gustat cu o ceapă roșie, o varză murată sau un pumn de brânză bună.

Organizat inițial pe terasele unor cafenele din Cluj, în ambianță familială, Slană Fest a avut un succes în continuă creștere, astfel încât am fost nevoiți să ne adaptăm cerințelor publicului și să aducem acest eveniment culinar dar și cultural gastronomic în spații publice și să organizăm ediții în mai multe orașe.

Evenimentul este conceput pentru a aduce un omagiu acestui aliment de bază a țăranilor din Transilvania, ignorat pe nedrept în ultima perioadă, dar readus mai recent pe mesele noastre chiar de nutriționiști renumiți, recunoscându-i meritele atât în menținerea imunității organismului, cât și în alimentația echilibrată în timpul iernii.

Slană Fest are două componente:
– un târg de câteva zile cu produse tradiționale de carmangerie, prin care se prezintă micii producători locali cu bunătăți de casă preparate cu multă migală și pricepere, și
– un concurs al slăninelor, cârnaților și mezelurilor de casă unde se pot înscrie gospodarii din zonă cu produsele preparate de ei pentru consumație proprie.

17-19 Februarie: Târg cu produse de carmangerie tradițională

18 Februarie, orele 17,00: Competiție culinară tradițională

  • Categoria A: slănină afumată, fiartă sau maturată
  • Categoria B: cârnați, șunci afumate, maturate
  • Categoria C: mezeluri din organe de porc

Înscrierile pentru participare la oricare dintre componente, se pot face prin completarea formularului sau prin telefon: 0741915082