Ion Petre Stoican s-a născut în 1930 în Oltenița, județul Călărași. Acesta era fiul violonistului Ioan Stoican și văr primar cu violonistul bucureștean Ion Nămol.
La vârsta de 15 ani începe să cânte la nunți si petreceri în Oltenița, iar la 20 de ani își continuă activitatea pe malul mării, în Constanța. Deși foarte apreciat în restaurantele din Constanța pentru stilul său curat lăutăresc, cu influențe rurale, moștenit, cel mai probabil, de la tatăl său, Ion Petre Stoican a știut, ca tonul muzicii lăutărești urbane se dă la București.
În 1969 înregistrează primul sau disc la Electrecord ca răsplată pentru că a ajutat la arestarea unui spion american. Un an mai târziu se mută în București unde începe să colaboreze cu marii lăutari ai vremii (notabili fiind Bebe “de la Petrechioaia” Șerban și Mihai Nămol).
Ion Petre Stoican, împreună cu trompetistul Costel Vasilescu, înregistrează ultimul disc în 1982. Din orchestra alcătuită de Stoican fac parte 13 muzicieni, notabili fiind: țambalistul Toni Iordache, Ionica Minune și Viorel Fundament la acordeon, Mieluță Bibescu și respectiv Vasile Grigore la clarinet.
Violonistul Ion Petre Stoican se stinge din viață în anul 1994 în Constanța.
Discografia violonistului Ion Petre Stoican însumează trei apariții discografice (viniluri, CD-uri) ce conțin înregistrări efectuate în perioada 1969-1982 la casa de discuri Electrecord, precum și o reeditare în 2008 cu 18 melodii sub numele “Comori ale muzicii lăutărești”.
Ion Petre Stoican este printre puținii români care au apărut în prestigioasa revistă Rolling Stone Magazin. Discul lansat în 1977 a fost reeditat de Casa de Discuri Asphalt Tango Record sub denumirea Ion Petre Stoican: Sounds from a bygone Age, iar Revista Rolling Stones Magazin a acordat discului patru stele din cinci.
Discul din 1977 conține următoarele piese:
- Hora lui Sile
- Brâu din Oltenița
- Sârba de joc din Constanța
- Hora de la Oltenița
- Geamparalele.