Sărbătoarea Transhumanței Urcatul oilor la muntePrimăria Novaci, Consiliul local și Casa de cultură Novaci în parteneriat cu Ansamblul Artistic Profesionist ,,Doina Gorjului” și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj organizează în perioada 23-31 mai 2017, Festivalul Interjudețean de Folclor Pastoral ,,Urcatul oilor la munte” numită și sărbătoarea transhumanței, ocazie cu care evenimentul va împlini jumătate de veac de existență.

Anul trecut au fost invitate ansambluri din toate comunele din zona montană și submontană a județului Gorj, precum și formații folclorice din județele Argeș, Vâlcea, Sibiu și Hunedoara.

În ediția precedentă, parada portului popular ciobănesc și spectacolele de după au fost extrem de apreciate, iar festivalul s-a încheiat la Dumbrava de la Hirişeşti, unde peste o sută de comercianți și-au etalat produsele. Au fost și terase cu mici și bere, iar pe scena din Dumbravă au evoluat toate cele 16 ansambluri participante la festival. Spectacolul de gală a fost susținut de Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului“ din Târgu Jiu.