Natalia Gliga s-a născută în județul Mureș, în comuna Gurghiu, satul Cașva, în vremea Regiunii Autonome Maghiare, în 19 septembrie 1940.

Tatăl său era de profesie tâmplar și proprietar de atelier de mobilă, a lucrat o perioadă îndelungată și ca recuziter la Teatrul de Revistă Constantin Tănase din București.

Talentul muzical al artistei Natalia Gliga a fost descoperit în 1954, de soprana Iolanda Mărculescu și cântărețul de operă Mircea Buciu.

La recomandarea Iolandei Mărculescu, din clasa a IX-a, Natalia Gliga, a plecat la București, unde și-a continuat studiile, la Liceul nr.12, concomitent cu pregătirea muzicală pe care și-a însușit-o la Școala Medie de Muzică nr.1, sub stricta supraveghere a unor profesori de renume precum: Maria Tănase, Mia Barbu, Filaret Barbu şi Viorel Cozma, profesori care au învățat-o cum să dea glasului ei nuanțare și frazare.

După ce a terminat cursurile Școlii de Muzică cu media 9.60 la secțiunea canto-popular, Natalia Gliga și-a făcut debutul artistic alături de Orchestra Populară Miorița din Brașov, care aparținea de Filarmonica Gheorghe Dima.

Natalia Gliga și-a continuat cariera în cadrul ansamblului Doina Brașovului. Alături de ei a construit o carieră de excepție timp de 34 de ani, 34 de ani în slujba muzicii populare.

A cântat în multe turnee, în compania unor artiști ca Benone Sinulescu, Rodica Bujor, Dan Moisescu, Emil Gavriş, Alexandru Grozuţă, Ioan Radu, Ileana Constantinescu, Alexandru Lăzărescu, Elena Sărăroiu, Maria Ciobanu, Ion Cristoreanu, Maria Dragomiroiu, Felician Fărcaşu, Maria Văduva etc.

Puţină lume ştie însă că Natalia Gliga, împreună cu solistul Ion Luican au format primul duet muzical din istoria folclorului autentic românesc, înainte de apariţia lui Ion Dolănescu şi Irina Loghin.

În anul 1990, a ieşit la pensie, unde sa întors pe plaiul natal, la Reghin pentru a-și îngriji mama bolnavă. A mai colaborat cu Casa de Cultură din Reghin, era nelipsit din juriul festivalului folcloric Flori de pe Mureş organizat de către Casa de Cultură a Tineretului din Reghin.

Natalia Gliga face parte din categoria interpreților grei ai Generației de Aur a Folclorului Românesc, care în cei 34 de ani de carieră a cântat pentru circa 200 de președinți de state și personalități. De-a lungul anilor solista a cântat în turnee în Franța, Germania, Austria, Bulgaria și Elveția.

Azi Natalia Gliga este membră a Uniunii Compozitorilor din România și a Uniunii Interpreților din România, are șapte discuri și zeci de înregistrări la radio și televiziune.

Artista s-a stins din viață pe 14 iunie 2018.

Natalia Gliga a imprimat 7 albume cu casa de discuri Electrecord și deține un repertoriu de peste 300 de piese cântate în 12 limbi, turnee în toată România şi în țări precum: Franța, Germania, Austria, Bulgaria, Elveția și Republica Moldova, plus zeci de interviuri radiofonice și apariții TV.

Natalia Gliga este singura solistă de muzică populară pentru care Gheorghe Zamfir a compus o simfonie, după piesa acesteia “Struguraș cu boabe multe”.

Dintre cântecele artistei menționăm:

  • măi bădiță, bădișor
  • satul meu, grădină dulce
  • hai bade să ne iubim
  • când îl văd pe badea’n joc
  • trec zilele omului
  • bate vântul florile
  • maică, măiculița mea
  • vecină, dragă vecină

Pe data de 30 septembrie 2005 Natalia Gliga a primit din partea Ministerului Culturii Și Cultelor, Direcția Județeană Pentru Cultură Culte Și Patrimoniu Cultural Național Mureș o Diplomă de Excelență “pentru contribuția adusă, timp de 50 de ani, la punerea în valoare a moștenirii culturale tradiționale de pe Valea Superioară a Mureșului, pentru promovarea cântecului popular românesc”.

Tot pe data de 30 septembrie 2005 Centrul Județean Pentru Conservarea Și Promovarea Culturii Tradiționale Mureș a acordat Diploma de Onoare Nataliei Gliga la sărbătorirea a 50 de ani de activitate artistică.

În aceeași zi Consiliul Municipal Reghin, Primăria Reghin, Comisia de Învățământ, Cultură, Culte a acordat Diploma de Onoare Nataliei Gliga se acordă pentru întreaga activitate în slujba folclorului și romanței.

Pe data de 12 octombrie 2008 cu ocazia Balului Pensionarilor s-a acordat Premiul Special Nataliei Gliga