Ioana Dîrstar este tânăra interpretă a cântecului popular reprezentativ pentru Țara Buzaielor sau depresiunea Întorsura Buzăului din județul Covasna. O zonă aflată în inima Carpaților de Curbură, în partea de sud a Transilvaniei.

Încă din perioada adolescenței, Ioana Dîrstar și-a propus ca unic și de neînlocuit instrument al inimii, CÂNTECUL! De ce … cântecul popular? Pentru că “uneori are forma inimii și ascunde în el la fel de multă viață, alteori, în propriul ritm exprimă trăiri, sentimente, doruri și frumuseți”.

Cu dor de frumos și de cântec popular, Ioana Dîrstar a realizat recent, prima colecție personală de cântece, sub îndrumarea maestrului Ovidiu Barteș. Sfera largă a liricii neocazionale este definită prin abordarea celor trei genuri: doina, cântecul propriu-zis și cântecul de joc.

Formula artistică pentru care a optat Ioana Dîrstar în momentul intrării în studioul de înregistrări a fost Orchestra Lăutarii din Chișinău și maestrul dirijor Nicolae Botgros.

Zi, lume, ce vrei să zici”- este una dintre melodiile cu care Ioana Dîrstar a ajuns deja la inimile iubitorilor de folclor, melodie ce beneficiază în acest moment și de videoclip. Un succes meritat de tînăra de numai 25 de ani, absolventă a Liceului de Muzică „Tudor Ciortea” din Brașov, apoi a Universității de Arte „George Enescu” din Iași, dar și a masterului în Etnologie, antropologie culturală și folclor, la Universitatea București.

Premii obținute:

– 2009: Festival – ”De Ispas la Năsăud” Năsăud; Premiul al II-lea;
– 2009: Diplomă de excelență, Sărbătoarea Mărului, Batoș, Județul Mureș;
– 2009: Concurs ”Ora populară” București, Premiul I, etapa Județeană;
– 2008: Festival – ”Datini” Sighișoara, județul Mureș; Premiul al II-lea;
– 2007: Festival – ”Doină, doină, cântec dulce” Gura Humorului, județul Suceava, Mențiune.
– 2007: Festival – ”Irina Loghin” Vălenii de Munte, județul Prahova; Premiul special.
– 2012: Festival – ”Mamaia” Mamaia, județul Constanța – Premiul Radiodifuziunii Române.
– 2012: Festival – ”Ion Albeșteanu” Slobozia, Premiul al II-lea.
– 2011: Festival – ”Ion Albeșteanu” Slobozia, Mențiune.
– 2011: Festival – ”Elena Roizen” Ovidiu, Premiul Radio Constanța.
– 2011: Festival – ”Valeria-Peter Predescu” Bistrița, Premiul I.

Autor: Anna Rozenberg