Să ne oprim o clipă din goana după nevoile vieții pentru a observa cum, cuvintele se îmbată de frumusețea melosului popular, dintr-o sete a țăranului român de binecuvântare.

Dacă „generația tânără” este un dat biologic … „tânăra generație” este un concept, este o atitudine.

Cu dezinvoltură și atitudine de învingător, cu multă ambiție și încredere în sine, de mai bine de zece ani, tânărul interpret – Bogdan Cioranu își transformă visele în realitate.

Graiul, portul și tradițiile pastorale din comuna Vaideeni, județul Vâlcea – de la poalele Munților Căpățânii sunt cunoscute acum, mai mult ca oricând datorită lui Bogdan Cioranu.

Bogdan Cioranu este deja un veritabil ”baci” al cântecului pastoral specific zonei de interferență între zona etnografică a Olteniei Subcarpatice și zona etnografică din Mărginimea  Sibiului. Colecția de cântece intitulată „Munților din piatră rară” – realizată alături de Orchestra „Jidvei”, condusă de Stelian Stoica, reprezintă un succes asumat cu modestie de interpret.

Povestea lui se află … abia la început. Și pentru că … e ciudat și prematur să descrii un tablou, aflat abia la momentul creionării, atunci când culoarea va să apară, vă propun în schimb, un exercițiu de corectitudine și totodată de imaginație, din care să rezulte … o poveste de mare succes, a unui artist ce necontenit ne cotrobăie sufletele, cu eleganță și frumusețe.

Bogdan Cioranu s-a născut pe 25 noiembrie 1990, Horezu, Jud. Vâlcea. Și-a început studiile la Școala Generală “Luca Solomon” din comuna Vaideeni, a urmat ulterior cursurile Liceului de Artă din Râmnicu Vâlcea și Universitatea de Muzică Ciprian Porumbescu din București, secția canto clasic.

Până în prezent Bogdan Cioranu și-a trecut în palmares următoarele premii câștigate:

  • Trofeul Festivalului “Ponoare, Ponoare” din Mehedinți 2008,
  • Premiul I la Festivalul „Ion Albeșteanu“, Slobozia 2008,
  • Premiul II „Strugurele de Aur”, la Alba,
  • Premiul II la Festivalul Maria Lătărețu, la Târgu Jiu,
  • Premiul III la Festivalul Maria Tănase, Craiova.

Pe lângă premiile obținute la concursurile și festivalurile naționale de folclor, Bogdan Cioranu se mândrește și cu premiul III la Olimpiada Națională de Muzică pentru interpretare obținut în 2009.

Autor: Anna Rozenberg