Ana Pop Corondan s-a născut 30 iulie 1922, în Sinuța, actualul cartier al Zorilor, Județul Cluj a fost o cântăreață română de muzică populară și romanțe din Ardeal.

În urma Dictatului de la Viena (1940) se refugiază și ajunge la București.

Ana Pop Corondan a activat ca solistă vocală la Teatrul „Constantin Tănase”, unde i-a cunoscut pe marii artiști Maria Tănase, Ioana Radu, Rodica Bujor, Ion Luican, Gică Petrescu etc.

Extrem de sensibilă și atentă în selecționarea repertoriului, interpreta clujeană s-a impus și prin calitățile vocale remarcabile: timbrul deosebit, glisaando-urile speciale, care i-au dat o notă aparte personalității sale și patos în interpretare, astfel, în 1944 Ana Pop Corondan colaborează cu Radio București, unde i se înregistrează primele cântece, sub baghetele celebrilor: Victor Predescu, Ionel Budișteanu, Nicu Stănescu.

În 1963, după 20 de ani, revine la Cluj și se angajează la Orchestra populară a Filarmonicii de Stat „Transilvania”, de unde se pensionează în 1967.

Ana Pop Corondan a efectuat numeroase imprimări la Radiodifuziunea Română (Cluj și București) și la Casa de discuri Electrecord, cu acompaniamentul orchestrelor conduse de dirijorii Victor Predescu, Nicu Stănescu, Ilie Tetrade, George Vancu, Radu Voinescu.

Desprinsă de o zonă folclorică pe care ar fi putut să o reprezinte constant, cântăreața își alcătuia repertoriul preluând diverse melodii de obârșie dintr-un mai larg spațiu intracarpatic, auzite ocazional de la alți cântăreți populari (adesea de la lăutari), sau însușite dintre înregistrările existente în arhiva Institutului de folclor din capitală, cărora – potrivit unui obicei mai des folosit de cântăreții noștri – le adaptă versuri populare sau concepute în manieră populară.

Cântecul cel mai cunoscut al artistei este M-am suit în dealul Clujului, înregistrat în anul 1963 cu orchestra Ansamblului folcloric de cântece și dansuri al Sfatului Popular al Capitalei, dirijată de Traian Târcolea.

Distincțiile artistei Ana Pop Corondan:

  • Cetățean de onoare al municipiului Cluj (1997)
  • Ordinul național Pentru Merit, în grad de Cavaler (2002)

Artista Ana Pop Corondan ne-a părăsit la vârsta de 82 de ani.