Festivalul Veliscu Boltea - editia a XI-aUn festival cu tradiție în județul Caraș-Severin vine să completeze programul de promovare a culturii urbane și rurale din Banatul de Munte. Este vorba despre Festivalul Folcloric „Velișcu Boldea”, ajuns anul acesta la cea de-a XI-a ediție.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin organizează joi, 22 februarie, cea de-a XI-a ediție a Festivalului Folcloric „Velișcu Boldea”, parte a Programului „Promovarea și Conservarea Culturii Urbane și Rurale din Banatul de Munte”. Manifestările vor începe la ora 11.00, la Școala Populară de Arte și Meserii „Ion Românu”, atunci când se va desfășura simpozionul „Amintiri și întâmplări cu Velișcu Boldea”.

Spectacolul folcloric, programat să înceapă la ora 18.00, se va desfășura la Palatul Cultural. Vor urca pe scenă:

  • Formaţia de dansuri „Asociaţia Reşiţa Română”, coregrafia Firu Corneanu;
  • Ansamblul „Semenicul” și „Virtuozii Semenicului” din partea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, coregrafia Nistor Ghimboaşă;
  • Soliştii vocali: Sanela Miloş, Nica Lorena şi Ramona Viţa;
  • Formaţia de dansuri „Junii Gugulani”, Caransebeş – coregrafia Adrian Jurchescu;
  • Ansamblul „Datina Cărăşană”, Reşiţa – coregrafia Ica Laţcu;
  • Ansamblul „Reşiţeana” al Şcolii Populare de Arte şi Meserii „Ion Românu” – coregrafia Niţu Moica.

În trei decenii de activitate neîntreruptă, Velișcu Boldea a pus bazele Ansamblurilor folclorice “Semenicul” din Reşiţa, “Ciobănaşul” din Băuţari, “Balada Cernei” din Băile Herculane şi altele. A valorificat potenţialul coregrafic din întregul Banat montan prin suite de dansuri şi scenarii de esenţă folclorică precum “Cucu răscucu”, “Nuntă almăjană”, “Măsuratul oilor”. A publicat lucrarea “Acolo sus în Vârful Călvii”, a scris despre tradiţii, ritualuri şi obiceiuri populare.

Intrarea la evenimentele din cadrul festivalului este liberă.

Sursă: Expressdebanat.ro