Festivalul Valeria Peter Predescu 2017O nouă ediție a Festivalului naţional de interpretare a cântecului popular românesc ”Valeria Peter Predescu” va avea loc la Bistriţa în perioada 26-27 aprilie, valoarea totală a premiilor fiind anul acesta de peste 13.000 de lei.

Concursul este deschis artiştilor amatori, solişti vocali din ţară şi din străinătate, interpreţi ai cântecului popular românesc cu vârsta cuprinsă între 16 şi 35 de ani.

Soliştii din cadrul comunităţilor româneşti de dincolo de graniţe pot participa la concurs în urma preselecţiei naţionale din deschiderea festivalului. Nu se admite participarea aceluiaşi interpret la mai mult de trei ediţii ale festivalului. Nu pot participa în concurs laureaţii ediţiilor precedente care au câştigat Premiile I, II şi III sau marele premiu.

Concurenţii vor interpreta, atât la preselecţie, cât şi în concurs, trei piese muzicale:

  • o piesă fără acompaniament (doină sau baladă de maximum 3 strofe),
  • o piesă cu acompaniament orchestral
  • o piesă din repertoriul artistei Valeria Peter Predescu.

Pentru asigurarea unei participări valoroase în concurs, în ziua de 25 aprilie, la Centrul Judeţean pentru Cultură, se va proceda la preselecţia interpreţilor în prezenţa juriului festivalului.

Pentru concurenţii judeţului Bistriţa-Năsăud se va organiza o preselecţie separată în ziua de 21 aprilie, tot la sediul CJC.

Concurenţii bistriţeni care trec de această preselecţie nu se califică direct în festival, ci se vor prezenta şi la preselecţia naţională din ziua de 25 aprilie.

Concursul se desfăşoară într-o singură zi, 26 aprilie, ordinea de intrare fiind stabilită de organizatori, ţinându-se seama de reprezentarea zonelor etnofolclorice ale ţării.

Gala laureaţilor va avea loc în ziua de 27 aprilie.

Concurenţilor li se vor acorda, pe lângă diplome şi alte însemne ale festivalului, următoarele premii:

  • Marele premiu şi trofeul ”Valeria Peter Predescu” – 3.500 lei,
  • Premiul I – 2.900 lei,
  • Premiul II – 2.300 lei,
  • Premiul III – 1.700 lei.

Juriul va mai acorda trei premii speciale în valoare de 1.080 lei/premiu.

Premiul de popularitate, acordat de publicul spectator, va fi în valoare de 500 lei.

Un premiu special va fi acordat de către familia artistei Valeria Peter Predescu.

Festivalul este organizat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură, Primăria şi Consiliul Local al comunei Telciu şi Fundaţia ”Valeria Peter Predescu”.

Autor: Viorel Grosu