ziua portului traditionalZiua Națională a Portului Tradițional din România se sărbătorește în cea de-a doua duminică din luna mai, respectiv la 14 mai anul acesta, potrivit Legii 102/2015, publicată în Monitorul Oficial din 13 mai 2015.

Cu prilejul Zilei Naționale a Portului Tradițional din România se organizează activități sociale, spectacole și concursuri cultural-artistice, prin care se evidențiază valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiționale specifice fiecărei zone şi se difuzează prin mijloacele de informare în masă, materiale ce vizează domeniile de interes ale tezaurizării patrimoniului cultural material și ale patrimoniului cultural imaterial la nivel național, prevede legea promulgată de președintele Klaus Iohannis în 2015.

Legea prevede totodată că în cadrul curriculei școlare pentru clasele IV – XII, la disciplina educație civică – sau disciplinele echivalente -, vor fi incluse 2 ore, în luna mai, consacrate tematicii portului tradițional al zonei și portului tradițional al minorităților naționale din România, precum și semnificației acestora în conturarea și păstrarea identității naționale etnice.

Anul acesta Centrul de Cultură ,,Augustin Bena”, organizator al evenimentului, alături de Consiliul Județean Alba, UAIFMR și Asociația „Avram Iancu vă invită să luați parte la Campania ,,Hai la o poză populară”,  ce va avea loc duminică, 14 mai 2017, ora 14:00  în Piața Cetății din Alba.

Pe scena evenimentului vor urca soliștii Ionuț Fulea, Roxana Reche, Cătălin Hașa, Floricica Moga, Dorina Narița, Nicolae Plută, Nicolae Tuhuț, Maria Filimon, dansatorii coordonați de Flaviu Mârza și Alexandra Oargă, Leontina Fărcaș și Muguri de Tezaur, artiști din cadrul Uniunii Artiștilor Interpreți de Folclor Muzical din România.

Organizatorii va invită sa purtați cel puțin o piesă de costum tradițional românesc, iar toate fotografiile de la eveniment vor fi postate pe pagina de socializare a Centrului de Cultură ,,Augustin Bena”.