Maria Apostol a debutat în muzică la frageda vârstă de 5 ani, pe scena Căminului cultural Runcu. Până la 14 ani a obținut numai locul întâi la toate concursurile ținute în județ. La 16 ani, în tabăra de copii de la Năvodari, a obținut locul întâi pe țară din 600 de concurenți.

În anul 1973, la doar 19 ani, fiind încă elevă la Liceul Peștișani, într-o emisiune televizată în direct și moderată de faimosul profesor Mihai Florea, Maria Apostol a obținut Trofeul „Floarea din grădină”, cea mai înaltă distincție națională acordată unui tânăr artist.

Din toamna anului 1973 și până în anul 1990 a activat la Ansamblul Artistic „Rapsodia Română” din București, avându-i colegi pe Aneta Stan, Elena Merișoreanu, Gheorghe Turda sau Nelu Bălășoiu.

Repertoriul Mariei Apostol conține peste 200 de cântece de mare sensibilitate artistică, fiind una dintre cele mai apreciate cântărețe a folclorului gorjean, comparată mereu cu Maria Lătărețu.

Maria Apostol a cântat cu mult succes pe scenele din Polonia, Anglia, Franța, Germania, Italia, Grecia, Israel, Rusia, Iugoslavia, Cehoslovacia, Austria, Ungaria și Bulgaria.

Maria Apostol ne-a părăsit la numai 39 de ani, muzica populară românească suferind o grea pierdere, fiind socotită de către specialiști o demnă urmașă a altor două celebre gorjence, Maria Lătărețu și Filofteia Lăcătușu.

În centrul Comunei Runcu, vis-a-vis de Căminul cultural din localitate, se găsește Casa Memorială “Maria Apostol”. Ridicată în cinstea marii soliste de muzică populară, clădirea adăposteste lucruri personale, obiecte tradiționale din zona Gorjului dar și trofeul câștigat de aceasta la concursul “Floarea din grădina”.

Pe 5 august 2017, un tânăr de 18 ani – Ionuț Pârvan, a organizat spectacolul Cântec pentru Maria Apostol, la Căminul Cultural din satul Bâlta al comunei Runcu, localitatea de baștină a marii artiste, sala fiind arhiplină.

Ionuț Pârvan iubește muzica populară, lumea satului cu obiceiurile ei și, mai ales, cântecul și pe cea care a fost „Privighetoarea Gorjului”- Maria Apostol!