festival usturoiului tinutul draculaO nouă ediție a Festivalului Usturoiului va avea loc în perioada 1-3 septembrie 2017, în Pasul Tihuța, Piatra Fântânele (Pășunea Rusu). Evenimentul are la bază un concept inovator menit să aducă valoare adăugată Ținutului Contelui Dracula prin exploatarea miturilor, tradițiilor, obiceiurilor și poveștilor locale despre zâne, vrăjitoare și strigoi. Tema centrală este usturoiul, binecunoscut în folclor pentru puterile sale miraculoase, antidot pentru boli și în lupta contra forțelor malefice, informează Asociația “Produs în Bistrița-Năsăud”.

Târgul de produse meșteșugărești și tradiționale organizat de Asociația “Produs în Bistrița-Năsăud” este dedicat, în exclusivitate, meșteșugarilor, artizanilor și producătorilor locali care își vor prezenta creațiile realizate cu mult suflet și multă imaginație sau delicioasele produse gastronomice. Nu vor lipsi cununile de usturoi și aranjamentele care au în componență aceasta plantă, cununițele de flori, accesoriile și piesele de port popular extrem de căutate și apreciate de către domnițele care vor să-l îmblânzească pe Conte, precum și produsele gastronomice locale, sănătoase și delicioase.

Celor 34 de membri ai Asociației “Produs în Bistrița-Năsăud” – o prezență record la festival – li se vor alătura 20 de reprezentanți ai Asociației “Produs de Cluj” – partener al târgului.

Ediția a V-a a festivalului propune o bogăție de activități creative, distractive și recreative, pentru toate vârstele și gusturile: Lupii Apoulonului (exerciții ale legionarilor romani, reprezentații ale Legiunii a XIII-a Gemina, tir cu arcul, lupte de gladiatori, reconstituiri de bătălii, dansuri de inspirație dacică și romană, ateliere interactive în tabăra trupei, demonstrație de gastronomie antică, cu degustare, defilare cu torțe), Jocuri și ateliere de creatie Scenica pentru copii, Ateliere de împletit părul, tatuaje temporare și picturi pe față, Concurs de bărbăție, Concurs gastronomic „Super Chef în Ţinutul Contelui Dracula”, Drumeție pe urmele Contelui Dracula – Coord. prof. Ioan Bâca, Concursul costumelor și personajelor, vânătoare de vrăjitoare, demonstrații, activități sportive, aventură și surprize din partea Contelui.

Povești pe ritmuri de folk, pop, balkanic și muzică populară vor fi spuse pe scenă, alături de trupe locale, de artiși de marcă: Delia, Mircea Baniciu sau soliștii Ansamblului Profestionist ”Dor Românesc”: Mirela Petruş, Domnica Dologa, Ioachim Spân, Oana Matei, Anuţa Motofelea, Cristina Retegan, Nicu Cioancă. DJ Wanda și Mary Ann Sax vor conduce Petrecerea vrăjitoarelor de sâmbătă noaptea.