Sarbatoarea cantecului, jocului si portului popular romanesc - „Jocu’ la sura”Casa Municipală de Cultură Gherla, CJCPC Cluj, Ansamblul Zestrea şi Ansamblul Tradiții din Gherla, în parteneriat cu Societatea Cooperativă – oraş Gherla, organizează duminică, 09 septembrie 2018, Sărbătoarea cântecului, jocului și portului popular românesc – Jocu’ la șură – Hai la joc, lume, la joc!

Ediția din acest an va fi dedicată Centenarului Marii Uniri și vor evolua, în special, ceterași, horitori și jucăuși, deținători ai titlului onorific de Tezaur Uman Viu, o inițiativă UNESCO.

Jocu’ la șură va debuta la ora 15:00, la Grădina de vară din Parcul orașului Gherla și are ca scop cunoaşterea, promovarea şi perpetuarea jocului popular autentic la şură şi a horitului tradiţional.

Totodată se dorește evidenţierea şi prezentarea nealterată a costumelor populare din lada de zestre a strămoșilor, create şi purtate în vatra satului.

Vor hori și vor juca invitați speciali, precum:

  • Domnica Trop din localitatea Izverna, județul Mehedinți, primul rapsod din România declarat Tezaur Uman Viu,
  • ceterașul Mihai Zegrean, împreună cu ficele Marinela Zegrean Istici și Adolfina Zegrean Rotar, membrii ai Academiei Artelor Tradiționale din România, alături de Jucăușii din Ceaba, rapsodul popular Teodora Purja din localitatea Agrieș, județul Bistrița-Năsăud, deținătoare a titlului Tezaur Uman Viu, alături de fiica Lenuța Purja, horitorii și jucăușii din cadrul grupului Tradiții Ormănene și muzicanții, horitorii și jucăușii din Negreni, județul Cluj.

Totodată vor fi prezenți:

  • grupul instrumental Trio Ardealul,
  • primaș Emil Mihaiu,
  • jucăușul Dumitru Moldovan din Frata, județul Cluj, declarat Tezaur Uman Viu,
  • Formația de jocuri tradiționale din Frata, alături de grupul instrumental Lia Pop,
  • jucăușii din Ceaba,
  • rapsodul Iacob Morar din Ceanu Mare, județul Cluj, alături de fiica Ioana Maria, Constantin Istici – nai, laureat al Festivalului Maria Tănase și muzicanții Nucu Bărăianu, Izidor Rostaș și Tudorel Silaghi.

Cu această ocazie va fi prezentată și o expoziţie etnografică, ce cuprinde costume populare tradiţionale, colecţie ce aparține Asociației Culturale Zestrea din Cluj-Napoca, inițiator și coordonator Sebastian Paic.

Potrivit iniţiatorului și coordonatorului proiectului, Constantin Istici, referent cultural la Casa de Cultură din Gherla, sunt excluse orice dansuri coregrafice și vor fi prezentate doar jocuri tradiționale din vatra satului de altădată, așa cum a fost gândit proiectul în anul 2006, în cadrul manifestărilor culturale dedicate României, manifestări cae au avut loc la Strabourg, cu ocazia intrării țării noastre în Comunitatea Europeană, proiect susținut de Institutul Cultural Român.

La Jocu’ la șură au acces gratuit toți iubitorii folclorului tradițional, dornici de a lua parte la jocul satului de altădată.