Mariana Drăghicescu s-a născut la Bogaltin, comuna Cornereva, Caraș-Severin, în 18 septembrie 1952, a fost o cântăreață română de muzică populară din regiunea Banatului. Tiberiu Ceia o numește Privighetoarea Banatului.

Copilăria ei s-a petrecut în Bogaltin, împreuna cu frații ei, mai mult pe la bunici. Bunicul le canta la fluier, unde Mariana Drăghicescu a început să cânte, acompaniată de bunic, cu fluierul său, pe la 4-5 ani, a început cu melodiile Mariei Tănase și-ale Mariei Lătărețu.

Mariana Drăghicescu a învățat primele cântece populare în sat, de la părinții ei, care l-a rândul lor cântau doine când mergeau cu vitele la câmp.

Prima apariție pe “scenă” a fost în Prisasina, la vârsta de 8 ani, la o serbare a școlii, în anul 1960, unde a fost foarte aplaudată.

Mariana Drăghicescu a devenit artistă profesionistă odată cu angajarea sa la Orchestra Doina Banatului din Caransebeș de unde, după câțiva ani, se transferă la Ansamblul profesionist Banatul din Timișoara.

A colaborat adesea și cu Ansamblul Doina Timișului al Casei de cultură a municipiului Timișoara precum și cu multe ansambluri și orchestre de muzică populară din țară.

Mariana Drăghicescu a debutat cu doina Duce-m-aș și m-aș tot duce/La măicuța mea la cruce înregistrat la Radio Timișoara (1972) care a devenit instantaneu un adevărat șlagăr solicitat prin mii de scrisori pentru emisiunea realizată zilnic la cererea publicului „Drag(i) mi-i(s) cântecul și jocul“.

Mariana Drăghicescu a murit la doar 45 de ani, pe 3 aprilie 1997, în Toronto – Canada.

În anul următor, 1998, ia fiinţă Asociaţia culturală Mariana Drăghicescu care organizează la Timișoara un Festival-concurs purtând numele regretatei soliste.

Mariana Drăghicescu a colaborat cu Casa de discuri „Electrecord“ cu care realizează un număr impresionat de producţii discografice: 9 discuri şi 2 casete audio însumând 76 de titluri.

Majoritatea producțiilor sunt discuri „de solist“ unele sunt însă colective.

Producțiile “de solist” sunt:

  • Mamă cu inima buna
  • Jos în vale la livezi
  • Mariana Drăghicescu
  • Cerna Cerna, apă lină
  • Doine
  • De la valea Cerneii’n sus

Postum au fost realizate şi 2 CD-uri care includ şi ele 29 de cântece ale regretatei artistă Mariana Drăghicescu.