Festivalul Naţional de muzică populară Sus la munte, la Muscel
În perioada 19 – 22 Aprilie 2017 la Câmpulung – Muscel, judeţul Argeş se va desfășura Festivalul Naţional de muzică populară Sus la munte, la Muscel, ediţia a IV-a.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Argeș, Primăria și Consiliul local al Municipiului Câmpulung Muscel, Casa de cultură Tudor Muşatescu în colaborare cu Casa de cultură a sindicatelor “C.D. Aricescu“, Cercul Militar Câmpulung și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Argeș.
Festivalul Sus la munte, la Muscel îşi propune să descopere, să încurajeze şi să promoveze tinerele talente din domeniul interpretării vocale a cântecului popular autentic românesc, să identifice copiii şi tinerii care doresc să păstreze şi să promoveze valorile culturii tradiţionale româneşti pe plan naţional şi internaţional.
Conform regulamentului, festivalul se adresează tinerilor cu vârsta între 14 si 28 de ani. La festival pot participa soliști vocali amatori din țară, din Republica Moldova și din cadrul comunităților românești de dincolo de granițe.
Criterii de jurizare:
- calitatea vocii şi a interpretării
- autenticitatea şi valoarea artistică a pieselor
- autenticitatea şi frumuseţea costumului popular purtat de interpret
- prezentarea costumului popular
- ţinuta scenică
Se vor acorda următoarele premii în cadrul Festivalului Sus la munte, la Muscel:
- Marele Premiu și Trofeul festivalului, va purta numele renumitului interpret şi profesor Gavriil Prunoiu,
- Premiile I, II și III.
- Două mențiuni.
- Premiul Special Mărioara Murărescu pentru autenticitatea repertoriului vocal și a costumului popular.
- Premiul de popularitate.
Anul trecut cea care a reuşit să obţină punctajul cel mai mare, obţinând Marele Premiu, a fost Antonia Iosif, din comuna Aninoasa, Argeş.
Premiul I a ajuns la Eusebiu Gafiţa, din Suceava, premiul II, la Elena Camelia Budilică, din Gorj, iar premiul III, la Simona Alexandru, din Teleorman.
Premiul Special Marioara Murărescu a intrat în posesia Marcelei Latiş, din Maramureş, iar cele patru menţiuni au fost oferite Mariei Cortac (Republica Moldova), Nicoletei Niţu (Bădoi) (comuna Corbi, Argeş), Elenei Raluca Mihăescu (Dâmboviţa) şi lui Ionel Roşu (Bihor).
După încheierea concursului, atmosfera a fost întreţinută de celebri interpreţi de muzică populară, care au încântat publicul prezent în sala de spectacole a Clubului ARO şi au stârnit ropote de aplauze:
- Gavriil Prunoiu şi Grupul „Doruri Muscelene”,
- Tita Bărbulescu,
- Anişoara Vlaicu,
- Ştefan Vlad,
- Gheorghe Gheorghe,
- Ion Drăgan,
- Georgel Nucă,
- Elena Sima,
- Daniela Bărbuceanu,
- Loredana Streche,
- Marian Vâjoi.
Fiecare concurent va primi diplomă de participare și o medalie cu sigla festivalului.
Este obligatorie trimiterea partiturilor de către concurenții admiși până la data de 13 aprilie 2017, în vederea repetiţiilor ce se vor executa cu orchestra.
Programul complet al Festivalului Sus la munte, la Muscel este accesibil pe site-ul organizatorului.