Clujul – oraşul comoarăExpoziţia itinerantă de pictura și grafica “Clujul – oraşul comoară” prezentă la Oradea, la Filarmonica de Stat, pe 7 martie 2017!

Consiliul Judeţean Cluj, Consiliul Judeţean Bihor, Şcoala Populară de Arte “Tudor Jarda” Cluj şi Şcoala de Arte “Francisc Hubic” Oradea prezintă marţi, 7 martie 2017, ora 17.30, în Holul Filarmonicii de Stat din Oradea Expoziţia itinerantă “Clujul, oraşul comoară”.

Lucrările de pictură şi grafică din expoziţie sunt realizate de către cursanţii Şcolii de Arte Cluj în cadrul proiectelor “Clujul – oraşul comoară” (2015), “Clujul, văzut de un oşean” (2015) şi “Detalii clujene” (2017).

Manifestarea va cuprinde, începând cu ora 18.00, în sala Filarmonicii de Stat Oradea şi un spectacol de muzică clasică, populară şi uşoară realizat de către Şcoala de Arte “Francisc Hubic” Oradea.

Referindu-ne la expoziţia itinerantă „Clujul – oraşul comoară” aceasta a fost iniţiată în anul 2014 de către managerul Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda”, Vasile Corpodean, pentru promovarea Clujului şi a artiştilor săi, poposind deja în mai multe localităţi din România: Timişoara, Bucureşti, Brăila, Botoşani, Baia Mare, Ploieşti, Câmpia Turzii, Reşiţa, Satu Mare, Târgu Mureş, Carei, Alba Iulia, Turda etc.

În străinătate ea a fost vernisată la Chişinău (Republica Moldova) şi Cernăuţi (Ucraina). Expoziţia itinerantă mai sus menţionată a purtat, în cei câţiva ani, de când funcţionează, diverse denumiri: „Iubesc Clujul”, „Iubesc Clujul, iubesc Turda”, „Cluj-Kolozsvar-Klausenburg”, „Scrisoare de dragoste pentru Cluj”, „Despre Cluj” şi prezintă viziunea cursanţilor Şcolii de Arte, asupra subiectului „Cluj”, subiect care a fost supus atenţiei artistice tuturor cursanţilor care au frecventat instituţia clujeană în ultimii ani.

Numele expoziţiei, “Clujul – oraşul comoară”, provine de la supranumele dat municipiului în Evul Mediu, deoarece Clujul s-a bucurat încă de atunci de numeroase privilegii – drepturi şi libertăţi legate de scutiri de vamă, de taxe şi impozite, precum şi dreptul de a-şi ridica ziduri de apărare şi de a emite monedă – la început din partea Regelui Sigismund de Luxembourg, în 1405 şi apoi din partea altor principi. S-a ajuns mai târziu ca şi Regele Matia Corvinul, în amintirea faptului că s-a născut la Cluj, să reconfirme şi adauge clujenilor o serie de alte drepturi, toate acestea stimulând dezvoltarea oraşului. De asemenea Mihai – Vodă Viteazu a reconfirmat, la 1600, multe din drepturile şi privilegiile clujenilor pentru fidelitatea dovedită de ei în susţinerea financiară a campaniilor sale militare.

Aceasta este cea de-a doua prezenţă a Şcolii de Arte Cluj la Şcoala de Arte Oradea, după schimbul cultural reciproc de anul trecut, de la Oradea, în cadrul unui spectacol realizat de către experţii şi cursanţii celor două şcoli partenere în aceeaşi sală a Filarmonicii.