Dumitru ChepetanDumitru Chepețan (Dimitrie Chepețeanu) s-a născut în 20 februarie 1929 în Comuna Satchinez, județul Timiș. Urmează școala primară în comună, dovedind de mic, aptitudini artistice în orchestra condusă de părintele localității, perioadă în care începe studiul viorii și al chitării.

Împreună cu orchestra „Doina Banatului” face primele înregistrări audio în 1959, la Radio Timișoara, iar un an mai târziu, Dumitru Chepețan este angajat la Ansamblul de cântece și jocuri „Doina Banatului”, cu care, în 1962, face primele înregistrări la Televiziune. Aici devine coleg cu Ana Pacatiuș, Sofia Preda și Andreea Voica.

În anul 1967 lui Dumitru Chepețan îi apare primul disc de vinil de muzică populară bănățeană, intitulat „Gugulan cu car cu mere”, după melodia cu același nume, care-l va consacra definitiv. Acest cântec, compus de profesorul de muzică Goian după un vechi cântec popular, va deveni una dintre cele mai cântate melodii populare în Banatul de munte, o doină – simbol al zonei.

Dumitru Chepețan a efectuat foarte multe turnee în străinătate: în 1964 în Ungaria, în 1967 în Iugoslavia (unde va reveni de 38 de ori) și în 1982 în Italia (unde ansamblul românesc din care face parte ia locul I din 112 țări). A fost de două ori în Basarabia, unde a fost decorat de ambasadorul României la Chișinău.

De-a lungul carierei Dumitru Chepețan a cântat împreună cu mari artiști de muzică populară ca Alexandru GrozuțăAurelia Fătu RăduțuAchim Nica, Florentin Iosif și Raveca Săndulescu.

După ce s-a pensionat în 1989, Dumitru Chepețan a mai colaborat ocazional cu „Doina Banatului” și a cântat în Corul Catedralei din Caransebeș.

În 2011 a participat la festivalul organizat în cinstea sărbătoririi a 65 de ani de la înființarea ansamblului profesionist Doina Banatului din Caransebeș.

Dumitru Chepetan s-a stins din viata la 85 de ani.