Biserica Sf. NicolaeCa în fiecare an, pe data de 6 decembrie milioane de credincioși din toată țara vor lua cu asalt lăcașele de cult, pentru a-l cinsti pe Sfântul Ierarh Nicolae. În acest an, pentru prima oară, icoana și moaștele Sfântului Ierarh Nicolae vor fi aduse spre închinare la Catedrala mitropolitană din Chișinău. Acestea vor fi întâmpinate vineri, 2 decembrie, în scuarul Catedralei. Icoana și moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, Făcătorul de Minuni din Mira Lichiei vor fi aduse din orașul Bari, Italia, locul în care sunt păstrate.

De 400 de ani, Biserica voievodală “Sfântul Gheorghe Nou” din București, amplasată la kilometrul zero al României, ocrotește mâna dreaptă a Sfântului Nicolae. Cu toate că Nicolae este unul dintre cei mai iubiți sfinți prăznuiți peste an, puțini credincioși știu de prezența sfintelor sale moaște în ultima și singura ctitorie din Capitală a Sfântului martir Constantin Brâncoveanu.

Sfântul Nicolae a trecut la Domnul la începutul secolului al IV-lea și a fost înhumat în locul său de origine, Mira Lichiei, unde a și păstorit ca ierarh.

Prin anul 1087, mormântul a fost deschis de niște negustori italieni, care au dus moaștele sfântului la Bari, în sudul Italiei. Mult mai târziu, un călător valah a luat cu sine, la bordul unei corăbii ancorate în portul Constanța, mâna dreaptă a Sfântului Nicolae, pe care a dăruit-o Mitropoliei din București. Unele surse spun că mâna sfântului i-a fost trimisă lui Mihai Viteazul chiar de Cardinalul de Bari, printr-un pelerin român, ca semn de prețuire pentru vitejia domnitorului împotriva păgânismului.

Și în România, sute de biserici, își vor sărbătorii în această zi hramul. În Maramureș, una dintre cele 8 lăcașe de cult protejate UNESCO, Biserica de lemn din Budești, alături de bisericile din Bogdan-Vodă, Glod, Ferești, Cornești și Viseu de Sus, vor fi în sărbătoare, toate având hramul Sfântului Nicolae.